L'agost més càlid des del 1950

Un final d'estiu enfarinat

I el tercer estiu més càlid de la sèrie


Posem punt i final a l’estiu tancant un agost com el més càlid de la sèrie de Central de FEDA des del 1950. La temperatura màxima mitjana ha estat de 28.5ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de 14.1ºC, per tant, la temperatura mitjana a l’estació ha estat 21.3ºC amb una anomalia de 2.7ºC pel període de referència 1981-2010.

Temperatura mitjana a l'agost des de 1950 fins al 2023 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Pel que fa a les precipitacions a l’estació de Central s’han acumulat fins a 65.8mm, valor pròxim a la mitjana. Cal destacar l’episodi característic a l’alta muntanya de finals d’agost amb una entrada de fred en alçada aportant precipitacions en forma de neu on es van acumular fins a 20cm de neu a l’estació de la Solana a 2470m segons el Servei Meteorològic Nacional.

Precipitació total diària a l'estació de Central de FEDA. 

En el seu conjunt, aquest estiu ha estat el 3r més càlid des del 1950. El primer lloc el manté l’estiu del 2022 que es va caracteritzar per un juny i juliol molt càlids assolint rècords de temperatura, en canvi, les precipitacions de l’agost van frenar el termòmetre. En aquest sentit, el nombre de dies d'estiu on la temperatura màxiam supera els 25ºC en el que portem d'any s'han registrat fins a 57 dies, en canvi durant el 2022 es van registrar 84 dies. 

Nombre de dies on la temperatura màxima supera els 25ºC a l'estació de Central de FEDA.
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Aquest estiu, fent repàs dels tres mesos, el mes de juny es va caracteritzar per unes precipitacions abundants repartides durant tot el mes. En canvi, el mes de juliol va ser el protagonista de les primeres onades de calor d’estiu i on es van registrar les primeres nits tropicals a l’estació de Central de FEDA i a Aixàs el dia 18.

Anomalia de la temperatura diària durant l'estiu a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Aquest agost ha estat càlid, les temperatures diàries han estat caracteritzades per un principi d’agost amb temperatures pròximes a la mitjana climàtica per al període de referència 1981-2010 i fins i tot inferiors. A partir del dia 7 però el termòmetre es va enfilar fins a final de mes amb aquesta entrada de nord que ha deixat un final de mes d’agost fred a tot el país i sobretot a l’alta muntanya on es van registrar temperatures mínimes negatives a les Fonts d’Arinsal i a Perafita a 2400m.

Temperatura màxima i mínima diaria a l'agost, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2010-2020 a l’estació de Perafita.

Des d’un punt de vista climàtic, durant aquests tres mesos s’han acumulat un total de de 287.9mm a l’estació de Central de FEDA, repartida sobretot per les quantitats acumulades durant el juny, on es van superar els 144mm. El mes de juliol en canvi, l’episodi més destacat va ser el dia 3 on es van acumular fins a 37mm. Aquest mes d’agost no destaquen episodis amb grans quantitats de precipitació acumulada sinó pel caràcter tempestuós dels episodis on es va acumular pluja amb poc temps com l’episodi del 22 d’agost amb 35mm de precipitació en 30min.

Anomalia de la precipitació d'estiu a l'estació de Central de FEDA pel període 1950-2023.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.