Muntanya

MUNTANYA

L'eix Muntanya s’encarrega de la recerca aplicada i la innovació sobre el nostre entorn natural, que té un paper central a Andorra.

La divulgació científica, la cooperació amb d’altres organismes i la col·laboració transfronterera són objecte d’una atenció especial.

Veure Projectes  

 

Línies de treball

  • Neu

    Els projectes al voltant de la neu aprofundeixen en els coneixements sobre els episodis nivometeorològics que generen les allaus, per comprendre els efectes de la nivoclimatologia i la nivometeorologia local en la dinàmica d’allaus a escala d’Andorra, així com els nous procediments, eines i tecnologies que tenim per caracteritzar-la.

  • Meteorologia

    Investiguem per millorar les eines de predicció meteorològica en zones d’orografia complexa, per avançar en el coneixement de la dinàmica atmosfèrica en l’àmbit del Principat d’Andorra i, en general, dels Pirineus.

  • Climatologia

    Caracteritzem el clima a partir d'indicadors per representar l'estat o la tendència de les condicions ambientals que caracteritzen el territori. Estudiem l'evolució del clima i en fem el seguiment històric per detectar-ne els canvis. 

  • Riscos naturals

    Treballem per conèixer la dinàmica, la severitat i l’evolució dels fenòmens naturals que poden provocar danys i pèrdues econòmiques a la població. Els coneixements obtinguts tenen un gran potencial de transferència tecnològica, ja que permeten innovar en la predicció, la prevenció i la protecció davant els riscos naturals.

  • Canvi global

    Analitzem els efectes del canvi climàtic en diferents àmbits. Principalment els seus impactes sobre la biodiversitat, l’aprofitament dels recursos naturals, la salut planetària, i els riscos naturals.

  • Teledetecció i cartografia

    Treballem sobre la cartografia general i temàtica del territori.

  • Ecologia i biodiversitat

    Desenvolupem projectes que afecten endiversos sistemes naturals d'Andorra: prats i pastures, estanys, boscos... Establim estudis de monitoreig i anàlisi dels punts més sensibles.

  • Flora

    Estudiem a diferents nivells la flora, vegetació, fongs, briòfits i líquens, per conèixer-ne l'estat i millorar-ne la conservació.

  • Fauna

    L'estudi de papallones diürnes, ocells comuns i altres grups de fauna permeten millorar la conservació d'aquests grups d'éssers vius i proporcionen informació actualitzada als gestors del territori.

  • Geologia

    Són projectes que estudien la geologia i la geomorfologia del Principat d’Andorra.