L’estació de Central de FEDA registra el juny més càlid des de 1950

L’estació de Central de FEDA registra el juny més càlid des de 1950

La temperatura mitjana ha estat de 20ºC, 4.2ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010


Després d’un maig amb rècords de temperatura en diferents estacions del Principat, aquest juny, el primer mes d'estiu, no es queda curt, en allò que refereix a dades històriques. Segons dades registrades a l’estació Central de FEDA i categoritzades per Andorra Recerca + Innovació, la temperatura mitjana ha estat de 20ºC, 4.2ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. La temperatura màxima mitjana ha estat de 27ºC i la temperatura mínima mitjana 13ºC. Per tant, aquest mes de juny ha estat el més càlid de tota la sèrie des de 1950, després del juny del 2003 i el juny l’any 2017.

Temperatura mitjana de juny des del 1950 fins al 2022 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Durant tot el mes, les temperatures màximes diàries de l’estació de Central de FEDA s’han situat per sobre la mitjana. A partir del dia 24 les temperatures van tornar a baixar i es van normalitzar per a l’època de l’any. L’estació va registrar fins a 7 dies (no consecutius) amb temperatures superiors a 30ºC. Tanmateix, per trobar els valors màxims de temperatura diària per aquest mes, ens podem remuntar a final del juny del 2019. Pel que fa a les estacions d’alta muntanya, Sorteny va registrar durant 6 dies temperatures màximes superiors al percentil 98. 

Temperatura màxima i mínima del mes de juny, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 a l’estació de Central de FEDA. Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Les precipitacions han estat inferiors a la mitjana. L’estació de Central ha acumulat un total de 58.9mm quan la mitjana climàtica és de 80.5mm. En destaquem sobretot les precipitacions dels dies 16 i 21 on es van acumular la major quantitat de precipitació, aquesta darrera amb força activitat elèctrica.

Precipitació total del mes de maig a l'estació de Cental de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.
Valors de precipitació diària durant el mes de juny a l’estació de Central de FEDA. Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Continuem amb la tendència d’anomalies positives mensuals de temperatura durant aquest 2022. El darrer mes amb anomalia negativa mensual a l’estació de Central de FEDA va ser l’octubre del 2020.

Anomalia de temperatura mensual durant aquest any 2022 a l'estació de Central de FEDA. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Des d'Andorra Recerca + Innovació, aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.