El director d'Andorra Recerca + Innovació, Marc Pons, presenta a Bilbao un estudi per optimitzar l'ús de recursos a les estacions d'esquí

El director de l’ARI, Marc Pons, presenta a Bilbao un estudi per optimitzar l'ús de recursos a les estacions d'esquí

Andorra Recerca + Innovació participa al 4rt col·loqui Internacional sobre Canvi Climàtic en Zones de Muntanya que se celebra al País Basc. 

Diversos investigadors d’Andorra Recerca + Innovació, amb el director de l’ens, Marc Pons, al capdavant, es troben des d’aquest dijous a Bilbao per participar en el 4rt Col·loqui Internacional sobre el Canvi Climàtic en Zones de Muntanya en el marc del projecte ADAPYR.

La sessió d’aquest dijous ha posat en comú els principals actors de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i els socis del projecte ADAPYR, integrat dins l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC). La trobada ha servit per seguir la línia de treball de cooperació i acció climàtica a escala europea, presentar la informació de recursos climàtics disponibles en els diferents portals, com per exemple ADAPTECCA o el Geoportal de l’OPCC. A més, s’han presentat els principals resultats del projecte com l’Estratègia Pirinenca i el Butlletí d’Indicadors de Canvi Climàtic al Pirineu. La sessió del matí ha acabat amb una taula rodona amb els principals gestors dels serveis meteorològics del Pirineu que han coincidit en la importància de mantenir una xarxa robusta i longeva de dades meteorològiques per a l’estudi del canvi climàtic al Pirineu. 

En la sessió destinada a l'intercanvi de bones pràctiques d'adaptació al canvi climàtic, Marc Pons, director de l'AR+I, ha presentat el cas d'estudi destinat a l'adaptació del turisme de neu. Aquest cas d'estudi busca optimitzar l'ús de recursos a les estacions d'esquí a través d'una millor planificació i gestió de la neu. L'estratègia proposada se centra en establir un seguiment continu del gruix del mantell nival mitjançant la combinació de diferents tècniques com la instal·lació de receptors GNSS (Global Navigation Satellite Systems) i RTK (Real-time Kinematic) a les màquines trepitjaneu i la integració de la tecnologia LiDAR en vehicles aeris no tripulats (drons) a Grandvalira i Pal-Arinsal. 

Aquesta estratègia busca reduir l'ús de recursos hídrics i energètics de les estacions d’esquí a través de millores en la planificació i la gestió de la neu, i mitigar els impactes del canvi climàtic pel que fa a nombre de dies esquiables mitjançant l'optimització de la innivació artificial i la trepitjada de les pistes d'esquí. Addicionalment, busca trobar solucions tècniques i econòmiques viables per minimitzar els impactes de la intensificació de la innivació artificial provocada, en part, pel canvi climàtic. Entre aquests impactes destaquen la despesa econòmica addicional per l'increment del consum energètic a les estacions d’esquí, així com l'augment de la pressió sobre els recursos hídrics.

Estratègia Pirinenca d’Educació Ambiental
En el marc del 4t Col·loqui internacional sobre canvi climàtic en zones de muntanya i presentació final de resultats del projecte OPCC ADAPYR & ASSOCIATS (ACCLIMAFOR, FLORAPYR AVANCE i ADNPYR) es va presentar el divendres, dia 20 de maig, la relació d’accions que s’han dut a terme dins del poctefa ADNPYR.  

El projecte ADNPYR té com a objectiu principal posar en valor el patrimoni pirinenc a través de l’educació ambiental per la sostenibilitat, amb tots els seu elements: naturals, culturals, històrics, artístics...(info web AR+I). Entre les accions treballades conjuntament dins del projecte, com el PIRIBUS, l’APP Museu dels Pirineus i el MOOC, hi ha l’Estratègia Pirinenca d’Educació Ambiental per a la Sostenibilitat i Valorització del Patrimoni. Aquesta Estratègia pirinenca s’ha dissenyat a fi i efecte d’esdevenir el marc per a les estratègies territorials que han de ser els projectes de referència local sobre l’Educació ambiental per a la sostenibilitat.

El document defineix cinc Línies Estratègiques d’actuació, que tracten aspectes com: la gestió sostenible dels Pirineus, la sensibilització i vincle entre salut i medi ambient, la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, l’impacte dels professionals de l’educació ambiental per al desenvolupament sostenible i la comunicació i l’intercanvi d’informació. Totes aquestes línies van dirigides a diversos públics com: el sector educatiu, la ciutadania (joves i adults), el turisme, els càrrecs electes, els tècnics territoris i el sector socioprofessional.

Aquesta estratègia ha estat elaborada amb el treball conjunt dels socis del projecte dels diferents territoris (Catalunya, Navarra, Aragó, Nova Aquitània, Occitània i Andorra) i la participació de les entitats membres de la Xarxa Educació Pirineus Vius.

Montse Brugulat és tècnica pedagògica d'Andorra Recerca + Innovació
 
Seu del 4rt col·loqui Internacional sobre Canvi Climàtic en Zones de Muntanya.