Despleguem a la Massana els sensors portàtils de qualitat de l’aire del projecte europeu Pyrenees4clima

L’acció forma part d’un estudi que té l’objectiu d’analitzar com les situacions meteorològiques extremes influeixen en la qualitat de l'aire als Pirineus
Andorra Recerca + Innovació, conjuntament amb les universitats de Barcelona i de Navarra i en el marc del grup de treball ’Població i territori’ del projecte europeu Pyrenees4clima, participa a la tasca 5.1.2 titulada ’Metodologies per l'anàlisi i avaluació de la qualitat de l’aire en situacions d’extrems climàtics en territori pirinenc’. L’objectiu d’aquesta tasca és tenir una visió de com les situacions meteorològiques extremes (extrems climàtics) influeixen en els nivells de qualitat de l'aire a nivell pirinenc. S'identificaran les situacions meteorològiques favorables i desfavorables en episodis d'elevada contaminació, els contaminants crítics i la relació amb els factors meteorològics i els extrems climàtics. En aquest sentit, s’han seleccionat quatre zones transfrontereres i amb diferent tipologia d’ús del sòl com a casos pilot per al seguiment de la qualitat de l’aire en situacions d’extrems climàtics. Aquestes zones són la Cerdanya, Andorra, Valcarlos i Arnéguy.
Durant el 2025 s’ha iniciat la instal·lació dels sensors de qualitat de l’aire portàtils a les zones d’estudi. Aquests sensors han de permetre monitoritzar la qualitat de l’aire i la concentració de contaminants en zones rurals i urbanes del Pirineu on no es disposa d’aquesta informació. Alguns dels contaminants dels quals es farà seguiment són el diòxid de nitrogen, el monòxid de carboni, l’ozó i les partícules 2.5 i 10.
El cas pilot d’Andorra i la Cerdanya va arrencar el passat mes de gener, amb la instal·lació dels sensors portàtils al Prat Gran d’Escaldes-Engordany i a Bellver de Cerdanya, on hi ha ubicades les cabines fixes de vigilància atmosfèrica gestionades pel Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya. Els sensors han estat fent mesures durant un mes i mig i això permetrà la comparació de les dades. Durant el març les estacions portàtils s’han reubicat a les zones d’estudi on no es disposava de mesures.
Per al cas d’Andorra s’ha instal·lat a la plaça de les Fontetes de la Massana, com a zona urbana de muntanya. A la Cerdanya, s’ha seleccionat una zona semiurbana de muntanya a Das. Es preveu que aquests sensors es mantinguin operatius durant dos anys per fer seguiment de l’evolució dels contaminants en diferents situacions meteorològiques.