Com anar d’Encamp a Beirut caminant i observant papallones
Balanç del 18è aniversari de la xarxa andorrana de seguiment de papallones: ha caminat 4.312km i ha identificat més de 80.000 exemplars
L'investigador d'Andorra Recerca Innovació, Roger Caritg, ha assistit aquest cap de setmana a l’auditori de Granollers per a l’acte commemoratiu pels 30 anys de l’inici de la xarxa de seguiment de papallones diürnes de Catalunya (CBMS). Aquesta xarxa segueix una metodologia molt específica, originària d’Anglaterra des del 1976, que s’ha estès a més de 20 països europeus i la qual permet fer un seguiment ben acurat de l’evolució de les diferents poblacions de papallones, així com també elaborar algun dels índexs oficials de biodiversitat a nivell europeu. Amb el pas dels anys, la xarxa CBMS va ampliar el seu àmbit geogràfic a Andorra i Balears. Justament a Andorra també estem de celebració, doncs la xarxa andorrana, anomenada BMSAnd, també s’ha fet gran i enguany celebra la seva majoria d’edat.
Al llarg d’aquests 18 anys, aquesta xarxa de seguiment andorrana ha estat coordinada per Andorra Recerca + Innovació, però ha rebut la col·laboració de tots els Espais Naturals Protegits del país i alguns voluntaris, als quals volem agrair el seu esforç i dedicació.
En l’actualitat el BMS andorrà està format per una desena d’itineraris fixes repartits per tot el país, “els quals aporten una informació valuosíssima sobre la diversitat de papallones a nivell nacional però també a nivell general del Pirineu”, explica l’investigador de l’eix muntanya d’AR+I, Roger Caritg.
Aportant algunes xifres sobre aquest longeu projecte, es pot dir que a Andorra hi ha una diversitat de papallones coneguda de 154 espècies de les quals el 95% han estat monitoritzades des del BMSAnd. Al llarg del projecte es calcula que s’han identificat més de 80.602 exemplars de papallones i s’ha caminat, entre tots els col·laboradors, 4.312 km.
Aquest seguiment continuat ha permès conèixer la diversitat de papallones del país, estudiar-ne la seva evolució i detectar com s’han adaptat a les problemàtiques del canvi climàtic i al canvi en els usos del sòl. El coneixement sobre les espècies més vulnerables ha permès fer accions per millorar la seva conservació. Molta d’aquesta informació va poder ser integrada en una monografia sobre les papallones diürnes d’Andorra (Dantart, J., Jubany, J., 2012) i recentment esdevenir la base de nombrosos estudis a nivell nacional i europeu.
DADES D’INTERÈS
Itineraris actius: 10
Anys d’activitat: 18
Espècies d’Andorra: 154
Espècies detectades al BMS: 95%
Exemplars comptats: 80.602 individus
Km caminats: 4.312 km