Projectes

BMSAnd
CC BY 4.0 Andorra Recerca + Innovació

El BMSAnd (Andorran Butterfly Monitoring Scheme) és el projecte de seguiment de papallones diürnes d’Andorra iniciat l’any 2004, que té com objectiu conèixer la diversitat d’espècies d’aquests insectes i controlar l’evolució de les seves poblacions, atès el seu caràcter bioindicador.

Tornassolada gran (Apatura iris) observada al Madriu.

La xarxa segueix una metodologia molt específica original del Regne Unit i que s'aplica avui a molts països europeus. Les papallones són insectes amb un clar caràcter bioindicador: són molt susceptibles als canvis ambientals. Per aquest motiu, és molt interessant fer-ne un seguiment continuat per tal de controlar com s’adapten a diversos canvis dels usos del sòl o als efectes del canvi climàtic.  

Actualment (any 2021) la xarxa de seguiment de papallones diürnes compta amb deu itineraris repartits per tota la geografia andorrana. En el projecte, que està coordinat per Andorra Recerca + Innovació, hi participen també col·laboradors voluntaris i els diferents espais naturals del país.

Mapa dels itineraris que formen part de la xarxa BMSAnd l’any 2021.

Després de més de 15 anys de recollida de dades dels itineraris andorrans es comencen a albirar alguns resultats sobre les tendències de les diferents poblacions de papallones, tal i com recull l'informe de la temporada 2020. 

Al mateix temps, el projecte BMSAnd té una vessant pedagògica molt important, ja que l’espectacularitat d’aquests insectes sempre ha cridat l’atenció de la població. Cada any s’organitza una trobada oberta a la ciutadania, organitzant una excursió per visualitzar les diferents espècies de papallones del país, explicar-ne curiositats i les particularitats del projecte.

Imatge de la trobada realitzada a la vall de Ransol.

Podeu consultar l'històric de resultats a l'enllaç següent.

 


 

[1] J. Dantart, J. Jubany, “Les papallones diürnes d’Andorra”, 2012, Monografies del CENMA, 329 pp.

[2] J. Dantart, “Diversitat de papallones diürnes d’Andorra”, Revista Hàbitats, 2004.

[3] M. Domènech, R. Caritg, “Programa de seguiment de les papallones diürnes d’Andorra”, Revista Hàbitats, 2006.

[4] C. Stefanescu, “Les papallones i el canvi climàtic”, Revista del CENMA, 2010. 

[5] R. Caritg, M. Domènech, J. Dantart, J. Jubany, “Andorran butterfly monitoring scheme”, Journal of Insect Conservation, 2011, 15(1-2): 341- 344.

[6] B. Komac, C. Stefanescu, R. Caritg, M. Domènech, “Forces driving the composition of butterfly assemblages in Andorra”, Journal of Insect Conservation, 2013. 17(5): 897-910. Doi: 10.1007 / s10841-013-9571-y.

[7] B. Komac, R. Caritg, “El BMSAnd, la xarxa de seguiment de papallones diürnes d’Andorra” Revista del CENMA, 2011. 


Projectes