La xarxa de monitoratge de papallones millora i amplia la recollida de dades

La xarxa de monitoratge de papallones millora i amplia la recollida de dades

AR+I, en col·laboració amb voluntaris, inicia l'1 de març el treball de camp d'una nova temporada d'observació de papallones
 

Aquest febrer s’ha celebrat la XIV Trobada bianual de tots els organitzadors i col·laboradors que formen part del projecte CBMS, Butterfly Monitoring Scheme de Catalunya, Balears i Andorra, en el cas del Principat mitjançant dos investigadors de medi biòtic de l’eix muntanya d’Andorra Recerca i Innovació. És una trobada que serveix per comentar diferents aspectes sobre el seguiment de papallones i exposar tots els estudis i avenços que se’n deriven. Però sobretot, és una trobada on prop d’un centenar de participants s’han retrobat per poder compartir les vivències que experimenten al camp mentre duen a terme els diferents itineraris de papallones.

La Jornada ha començat amb les ponències per part dels coordinadors científics, Constantí Stefanescu i Andreu Ubach, amb una valoració de les dades recollides durant les darreres temporades, així com també un recull dels diferents estudis publicats. També es s’ha fet un recordatori de la celebració dels 30 anys d’història del projecte CBMS. Durant tots aquests anys, han comptat prop de de 3,5 milions de papallones, recopilant dades de 191 espècies, el 95% de la fauna catalana.

De cara a aquesta nova temporada que comença, destaca el nou projecte de 'Jardins de papallones', que pretén promoure ambients adients per a les papallones en entorns urbans; o el projecte Migratio basat en una aplicació per anotar i poder estudiar les papallones de caràcter migrador; o l’obra que es pretén fer sobre les papallones dels municipis situats a la capçalera del riu Ter; o també la presentació de l’ambiciós projecte de realitzar un Atles de les papallones d’Espanya.

També s’ha aprofitat la trobada per ensenyar les noves millores que s’estan efectuant a la pàgina web del projecte (https://www.catalanbms.org/); així com també la intenció de millorar la recollida de dades al camp per part dels col·laboradors a l’hora de determinar els diferents impactes que poden influenciar la major o menor presència de papallones.

A Andorra, a través d'AR+I, la nova temporada de papallones que s’iniciarà l'1 de març i mantindrà els 10 itineraris de l’any anterior. Els itineraris previstos per aquest any són: Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa / Vall del Riu / Parc Natural de la Vall de Sorteny / Vall del Madriu / Fontaneda / Pessons / Enclar / Bordes d’Envalira / Rec del Solà / El Serrat
 

La foto de portada és de Jordi Jubany.
 

Projecte BMSAnd