AR+I participa a un projecte transfronterer per disminuir les afectacions per esllavissades

AR+I participa a un projecte transfronterer per disminuir les afectacions per esllavissades

La trobada amb socis catalans, aragonesos i francesos ha estat a Argelès-Gazost, on una esllavissada va afectar el poble de Vilella


Dues investigadores de l’eix muntanya d’Andorra Recerca i Innovació han participat a la reunió anual del projecte #SPIRAL (Estratègia pirinenca d'avisos per moviments de vessants). És una iniciativa de cooperació transfronterera CTPPOCTEFA liderat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que té per objectiu disminuir les afectacions de les esllavissades a través d'una estratègia transfronterera de protecció.

Andorra Recerca+Innovació, soci del projecte per part andorrana, ha inclòs com a entitats del país associades, el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències i el departament de Territori i Urbanisme.

En el cas d'Andorra les condicions orogràfiques i climàtiques del nostre territori fan que els moviments de vessant, com les esllavissades i els despreniments, siguin un dels fenòmens naturals que, a més d'afectar la salut i el benestar dels seus habitants, causa més pèrdues econòmiques, principalment per talls a les xarxes de comunicació, danys a habitatges i equipaments. El projecte vol posar en comú una estratègia per a un sistema d'avisos i una altra per a l'avaluació del risc a escala local. Per tant, es treballarà entre els mètodes de gestió i les mesures de mitigació.

En aquesta reunió realitzada a Argelès-Gazost (al Pirineu francès) s'ha fet el punt de com està cada activitat del projecte, on AR+I hi participa en totes, i s'ha fet la presentació del projecte als associats tant francesos com andorrans. L'activitat tècnica més immediata correspon a un inventari/repositori homogeni de moviments de vessant a escala pirinenca, del qual s'estan decidint la estructura i els camps que contindrà.

S'ha escollit aquesta localització per a la realització de la reunió per tal de visitar l'esllavissada que afecta el poble de Vilella, reactivada l'any 2018. S'han pogut observar els efectes sobre les construccions així com els sistemes d'instrumentació i seguiment actualment instal·lats. La pròxima reunió presencial serà a Aïnsa (Pirineu aragonès) el 2025.

 


Més informació sobre el projecte Spiral