AR+I participa en una campanya de mostreig botànic als Pirineus orientals dins el projecte FLORAPYR 3D

AR+I participa en una campanya de mostreig botànic als Pirineus orientals dins el projecte FLORAPYR 3D

Del 8 al 10 de juliol, la Cerdanya francesa ha acollit la primera jornada de treball de camp de l’equip del projecte transfronterer FLORAPYR 3D, centrada en l’acció Phylopyr, que estudia la diversitat filogenètica de la flora pirinenca.

Durant aquests tres dies de treball de camp intensiu, en què AR+I ha pogut participar, s’han recollit mostres de plantes als Pirineus orientals amb l’objectiu de completar el mostreig iniciat en anys anteriors i que busca arribar a la recol·lecció de les 4.000 espècies de flora vascular presents als Pirineus. Aquestes mostres es conservaran en els herbaris de JACA i de l’Institut Botànic de Barcelona, i el seu anàlisi permetrà reconstruir les relacions evolutives entre elles i avaluar com s’han adaptat a les condicions de muntanya. Phylopyr té com a finalitat elaborar una visió integral de la biodiversitat vegetal dels Pirineus, no només basada en el nombre d’espècies (diversitat taxonòmica), sinó també tenint en compte la seva història evolutiva (diversitat filogenètica) i els trets que defineixen les seves funcions ecològiques (diversitat funcional). Aquest enfocament és clau per identificar les espècies i comunitats més vulnerables al canvi climàtic, així com aquelles amb un valor evolutiu únic que cal preservar.

A més de la recol·lecció, la trobada ha servit per intercanviar coneixements entre els equips dels diferents territoris implicats en el projecte. S’han compartit metodologies, criteris i protocols per unificar el processat de mostres i garantir la coherència del conjunt de dades recollides.

FLORAPYR 3D és un projecte de cooperació transfronterera que treballa per millorar el coneixement i la conservació de la biodiversitat vegetal dels Pirineus en un context de canvi climàtic. 

L’equip de Phylopyr, liderat per Pablo Tejero i els companys de l’Instituto Pirenaico de Ecología IPE – CSIC – Herbario de Jaca, i la Sociedad de Ciencias ARANZADI, ha estat acollit per les reserves naturals franceses (FRNC) que al seu lloc lideren un altre projecte dedicat a la flora rara i amenaçada de l’Est del Pirineu, el projecte FLORALAB+.


Les sinèrgies entre projectes, com FLORALAB+ i FLORAPYR 3D són una de les característiques d’aquestes iniciatives transfrontereres, de les que Andorra es beneficia de formar-ne part per consolidar la xarxa pirinenca d’estudi florístic, i poder seguir compartint l’avenç del coneixement florístic.

Mostreig botànic de Phylopyr a la vall d'Eina. Foto: Maria Martin.

 

Florapyr 3D es un projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El projecte està també cofinançat per l'Estat francès (França – FNADT Massís del Pirineu), la Regió Occitanie i la Regió Nouvelle-Aquitaine.