Projectes

FLORALAB+

FloraLab+ és un projecte de continuitat del projecte que es va dur a terme entre 2020 i 2022 i que es pot consultar íntegrament aquí.

El projecte està pilotat per la Federació de les Reserves Naturals Catalanes (FRNC) amb Maria Martin com a cap de files, i es durà a terme entre els anys 2024 i 2026 amb el finançament europeu INTERREG-POCTEFA. 

 

Amb més de 10 anys compartint experiències conjuntes, els socis del projecte FloraLab+ han plantejat el projecte des de dos eixos principals i un de transversal: 

  • Laboratoris Botànics a Cel Obert (LBCO).
  • Pobles Botànics del Pirineu (PBP).
  • Eines de sensibilització i formació per les plantes del Pirineu.

 

Territoris excepcionals des del punt de vista botànic, els Laboratoris Botànics a Cel Obert pretenen convertir-se en llocs de referència en termes de coneixement (ecològic, biogeogràfic, genètic, etc.), de seguiment compartit i de conservació de plantes rares i amenaçades de la part oriental del Pirineu. Espais d'intercanvi i de posada en comú tècnica entre científics, gestors d'espais naturals, associacions naturalistes i actors locals, aquests territoris representen també un terreny idoni per a la formació en flora del massís.

Destinat als municipis, la futura acreditació de Pobles Botànics del Pirineu (2n eix estratègic) pretén donar suport i promoure iniciatives a favor de la consideració de la flora local a les polítiques territorials. Així doncs, aquest segell destacarà els municipis pirinencs que treballen pel seu patrimoni botànic: tenint en compte i millorant el coneixement botànic local, realitzant accions de restauració participatives, divulgació de la riquesa botànica pirinenca al públic en general (entre altres, jardins i itineraris botànics, acolliment exposicions, esdeveniments i projectes escolars sobre aquest tema).

Finalment, els socis produiran conjuntament eines de formació i sensibilització dedicades a les plantes dels Pirineus. Al servei dels diferents eixos del projecte, es tractarà de crear diversos recursos educatius transversals i innovadors, adaptats a les necessitats del territori. La innovació científica, la implicació territorial i les marcades sinergies amb altres enfocaments i xarxes pirinenques constituiran les bases de Floralab+, per a una millor apropiació de les qüestions botàniques pirinenques per part de la societat.

A Andorra, Andorra Recerca + Innovació és el soci principal del projecte, i compta amb la col·laboració del Comú d'Ordino i el Parc Natural de Sorteny, del Comú de la Massana i el Parc Natural del Comapedrosa, de la Vall del Madriu - Perafita - Claror i del Comú d'Encamp. 


Projectes

Notícies