AR+I participa a 15 projectes amb fons europeus per al desenvolupament i la cohesió del territori pirinenc

AR+I participa a 15 projectes amb fons europeus per al desenvolupament i la cohesió del territori pirinenc

La majoria de recerques són per al foment de la protecció i la conservació de la natura i la biodiversitat


El context de canvi global, amb sequeres perllongades associades i on el risc d'incendis forestals va en augment, fa que sigui imprescindible avançar en vàries línies de recerca. L’eix sostenibilitat d’Andorra Recerca i Innovació participa en tres projectes europeus, Desbosiguem, CoopTree i SenForFire, que se centren en la millora de la resiliència dels boscos, incloent casos d'estudi en territori andorrà, on es tractarà, per exemple, la prevenció o el foment de la gestió forestal. “La participació en projectes europeus d'aquesta envergadura és enriquidora no només pels resultats directes que aportarà al país sinó també per l'aprenentatge que suposa treballar de la mà de les principals entitats de recerca de referència de la Unió Europea”, valora el cap de l’eix sostenibilitat d’AR+I, Oriol Travesset.

Andorra Recerca i Innovació presenta cada any candidatures per accedir a fons europeus per continuar amb la tasca de recerca en territori pirinenc. De la convocatòria actual ens han estat programats una quinzena de projectes entre els quals hi ha els tres que es destaquen des de l’eix de sostenibilitat. Enguany ha estat el primer cop que des de l’eix societat s’ha accedit a aquests fons, per a dos projectes. Un s’anomena Partici pa, i suposa la creació de manera col·lectiva d'una eina que faciliti la participació dels usuaris i els professionals dels serveis socials en la xarxa de serveis socials i entitats d'intervenció socioeducativa i comunitària. L’altre projecte és Solidigital i preveu la posada en funcionament i posterior desenvolupament d'una aplicació que reculli tots els ajuts públics i privats socials, tant de dins d'Andorra com de les zones de l’entorn del Principat. Una eina pensada per facilitar l’accés de la ciutadania a aquest tipus d’ajudes.

Altres projectes provinents de fons europeus que formaran part del catàleg d’AR+I, i que se sumen al centenar llarg que hem impulsat i que desenvolupem directament des de l’entitat, són, a l’eix sostenibilitat, a més dels tres esmentats, el Piton, de creació d’un espai comú de coneixement i innovació que impulsi la transformació digital i el coneixement. A l’eix muntanya hi ha el FloraLab+, el FloraPyr 3D, el RED-bio i el PyriSentinel, per al foment de la protecció i la conservació de la natura i la biodiversitat. L’Spiral, el PermaPyrenees, el SanaSilva i el SolPyr, d’adaptació al canvi climàtic. I els dos projectes destacats per l’eix societat. Tots ells rebran fons del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA 2021 2027.

Una altra iniciativa continental, l’Interreg Sudoe, que subvenciona projectes per al desenvolupament regional del sud-oest europeu, també ha programat per AR+I formar part del projecte SenForFire, que materialitzarà una xarxa inalàmbria de sensors de Baix cost per a la prevenció i detecció precoç d’incencis forestal, i el Cooptree, per a la conservación i resiliència dels boscos de sud-oest d’Europa.

Finalment, AR+I també participarà, en aquest cas com a associada, al macroprojecte Pyrenees4Clima. Liderat per l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic i format per 47 socis que disposaran de set anys i mig per desenvolupar accions d’adaptació al canvi climàtic dissenyades per al territori de muntanya i amb un enfocament transfronterer.

 


Programa POCTEFA 2021 - 2027

És un programa europeu de cooperació transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d'Espanya, França i Andorra. El Programa fomenta el desenvolupament sostenible a través de la cooperació transfronterera, ajuda a disminuir les diferències de desenvolupament del territori i a la cohesió de les regions que el formen. En definitiva, el programa, gràcies als fons europeus, ajuda a millorar la qualitat de vida dels habitants de la zona.

 


Programa Interreg Sudoe

Dona suport al desenvolupament regional al sud-oest d'Europa, finançant projectes transnacionals a través del Fons FEDER. Així, promou la cooperació transnacional per tractar problemàtiques comunes a les regions del territori, com ara la baixa inversió en recerca i desenvolupament, la baixa competitivitat de la petita i mitjana empresa i l'exposició al canvi climàtic i riscos ambientals.

 


Programa LIFE

És l'instrument de finançament de la UE per al medi ambient i l'acció pel clima. Les línies d’investigació que proposa són Natura I Biodiversitat, Economia Circula i qualitat de vida, canvi climàtic: adaptació i mitigació, transició energètica i reptes i convocatòria per a propostes.