AR+I crea un Marteloscopi virtual per facilitar-ne l'accés a la ciutadania
Andorra Recerca Innovació apropa el projecte de Marteloscopi, el laboratori forestal a cel obert situat a la Massana, a les persones que per qualsevol motiu no s'hi puguin desplaçar. Des d’aquest divendres, tothom qui tingui connexió a internet podrà visitar aquest espai d’investigació i divulgació forestal que ocupa 2.500 metres quadrats del bosc de Beixalís, a través de la web ari.ad/projectes/marteloscopi.
L’usuari que accedeixi a aquest espai podrà visitar virtualment el Marteloscopi i consultar tota la documentació tècnica associada. També es poden trobar fitxes de divulgació científica en gestió forestal i descobrir com és el bosc per dins. Per exemple, es troben explicacions sobre el perquè hi ha boscs malalts o quines espècies hi viuen. L’objectiu, més enllà d’incloure dades tècniques del Marteloscopi adreçades a la gestió forestal, és apropar l’ecosistema forestal a la ciutadania.
Dos investigadors d’AR+I que formen part d’aquest projecte formaran el professorat per tal d’incloure coneixements sobre el bosc i la gestió forestal a les aules. Formarà part del temari, per exemple, el descobriment de les funcions ecosistèmiques dels boscos, el bosc com a recurs econòmic o el paper del bosc en la mitigació del canvi climàtic. Tot plegat en el marc d’una prova pilot i en col·laboració amb el ministeri d’Educació.
D'altra banda, i en el marc del desenvolupament del Marteloscopi, AR+I està implementant una metodologia amb sensors per tal d’avaluar la fixació del carboni i l’estrès hídric que poden patir els arbres en diferents escenaris. Es tracta d’uns aparells que mesuren els creixement diari dels arbres, la seva temperatura ambiental i les seves necessitats hídriques diàries. L’objectiu d’aquesta investigació és veure si aquests sensors poden ajudar en la presa de decisions en matèria de gestió forestal.
Totes aquestes novetats es posen en marxa aprofitant l’avinentesa de la visita, aquest divendres, del cònsol menor de la Massana, Roger Fité, al Marteloscopi. Cal tenir en compte que aquest laboratori forestal a cel obert es troba en un bosc que és titularitat del comú massanenc i que gràcies a la col·laboració entre el Comú i AR+I es pot desenvolupar aquest projecte.