AR+I i el Consell General presenten un relat coral amb testimonis del procés constituent

AR+I i el Consell General presenten un relat coral amb testimonis del procés constituent

L’objectiu de la recerca presentada és documentar i divulgar la memòria d’aquest moment clau de la història d’Andorra


Conservar i divulgar la memòria coral del Consell Constituent. Aquest és l’objectiu del projecte de divulgació que Andorra Recerca + Innovació i el Consell General han presentat aquest dijous, i que ha generat gairebé mig miler de clips de vídeo amb el testimoni dels síndics, els consellers generals i els secretaris del Consell General que els anys 1992 i 1993 va negociar, redactar i votar per unanimitat la Constitució del Principat d’Andorra.

La Constitució del 1993 és sense cap dubte una de les fites de la història d’Andorra i tot i que alguns dels seus protagonistes n’han parlat múltiples vegades des d’aleshores, no existia fins ara un relat coral en primera persona de tot el Consell Constituent. Per donar resposta a aquesta mancança en la historiografia sobre aquest procés, el grup de recerca d’anàlisi política d’AR+I ha entrevistat en profunditat 29 dels 32 actors protagonistes del Consell General que va votar la Constitució: els dos síndics, els dos secretaris i 25 dels 28 consellers (un d’ells ha declinat participar en el projecte, un altre no ha pogut fer-ho a causa del seu estat de salut i en el cas de l’únic membre d’aquell Consell que ha traspassat, hem entrevistat el seu fill). A més, la distància temporal respecte el període constituent permet que molts dels testimonis s’expressin amb més llibertat ara que en els anys immediatament posteriors a l’aprovació de la carta magna. Com a curiositat, totes les entrevistes s’han realitzat a l’escó que ocupava cadascun dels protagonistes ara fa més de trenta anys.

S’han enregistrat trenta entrevistes que contenen més de 450 declaracions d’entre quinze segons i quinze minuts.

Aquesta iniciativa de divulgació s’emmarca en el projecte d’Andorra Recerca + Innovació que investiga el procés constituent del Principat. De fet, totes aquestes entrevistes constitueixen una part del treball de camp d’aquesta recerca més àmplia i havien d’estar destinades a un ús intern de documentació. En el marc de la col·laboració entre el Consell General i AR+I, però, des de Casa de la Vall van proposar de fer un enregistrament audiovisual de qualitat de les entrevistes per així poder divulgar de manera directa la veu del Consell Constituent, més enllà del relat analític que més endavant es faci.

Més enllà dels 450 clips de vídeo, que es poden visualitzar des de les webs d’AR+I i de Consell General, el projecte de recerca d’anàlisi del procés constituent generarà molts altres productes, que s’aniran divulgant al llarg dels propers dos anys. en l'àmbit àudiovisual, es produiran (conjuntament amb el Consell General i amb Ràdio Televisió d’Andorra) fins a deu curtmetratges documentals centrats en deu aspectes clau del procés constituent. També es facilitaran (des de la web del projecte) desenes d’itineraris temàtics pels 450 clips de vídeo per descobrir àmbits més específics del procés constituent. I, de manera destacada, es publicaran dos llibres sobre el procés constituent: un a final de 2025, amb l’anàlisi del procés des d’una mirada politològica i un altre, al llarg de 2026, amb les biografies del més de centenar de persones que van fer possible la Constitució.

L’investigador d’AR+I que s’encarrega d’aquest projecte és el coordinador del grup d’anàlisi política, Yvan Lara. Pel que fa a tota la producció audiovisual presentada aquest dijous, es tracta d’una coproducció del Consell General i d’AR+I, amb la realització audiovisual de la productora andorrana Qucut.


Tot el material generat es pot consultar a la web del projecte:


Projecte Anàlisi del procés constituent d'Andorra