El 1993, Andorra es va dotar d'una Constitució escrita per primer cop en la seva història. A partir d'aquest fet, es dissipaven d'una vegada per totes els dubtes sobre la seva naturalesa estatal, s'obrien les portes del reconeixement internacional, es feia recaure de manera inequívoca la sobirania en el poble andorrà, es garantia la separació de poders i es perpetuava el Coprincipat (fent-lo, però, parlamentari). En d'altres paraules, es proclamava que Andorra és un Estat de dret, democràtic i social.
La Constitució, doncs, és una de les fites més importants de la història d'Andorra i el camí que es va recórrer fins a proclamar-la és un procés d'allò més interessant però encara no prou ben conegut. Al llarg de les darreres tres dècades ens han anat arribant múltiples notícies del procés constituent: disposem del que en va dir la premsa en el seu moment, s'han publicat les actes de les dues comissions més directament implicades en la negociació de la carta magna, alguns dels actors més o menys directament vinculats amb aquella negociació n'han publicat llibres i a cada aniversari del referèndum constitucional els mitjans de comunicació ens obsequien amb declaracions dels principals protagonistes d'aquell moment històric. Disposem, doncs, de molta informació sobre el procés constituent però aquesta, en la major part dels casos, és de naturalesa descriptiva o memorística.
El coneixement disponible fins a la data sobre el procés constituent es basa, doncs, en les actes de les reunions oficials i en una agregació de memòries fragmentàries. L'objectiu d'aquest projecte de recerca consisteix en superposar a aquestes aportacions una mirada analítica de conjunt feta, a més, no des de la Història sinó des de la Ciència Política. En concret, ens mirarem la Constitució com a un producte dels poders públics de l'època i l'analitzarem a partir de l'instrumental metodològic de l'anàlisi de polítiques públiques: determinant-ne les fases i els actors del procés, estudiant-ne les dinàmiques d'aliances, de cooperació i de conflicte, assenyalant-ne motors i obstacles, avaluant-ne els resultats, etc. De manera complementària a aquesta anàlisi, però, incidirem en la millora del coneixement disponible sobre el procés constituent amb la producció o la coproducció de diferents productes de divulgació.
Productes derivats del projecte de recerca: