AR+I col·labora amb França i Catalunya per enregistrar les rèpliques del sisme d’agost a la Vall d’Aran
Arran del terratrèmol es va activar el protocol realitzat en el marc del projecte POCRISC
El 28 d’agost va haver un terratrèmol de magnitud 4.2 a la Vall d’Aran. Donades les seves característiques del (situat als Pirineus, amb M>4 i amb activitat de rèpliques) es va activar un protocol realitzat en el marc del projecte POCRISC -per una cultura comuna del risc sísmic als Pirineus- per enregistrar rèpliques de terratrèmols forts percebuts a l’àrea.
Immediatament després del sisme es va realitzar una campanya de camp per part de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Observatori de Migdia-Pirineus (OMP), el Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM) i Andorra Recerca i Innovació, per tal d’instal·lar 25 estacions sísmiques al voltant de la zona epicentral. La instal·lació d’aquests sensors al voltant de la zona on s’ha donat el terratrèmol permet conèixer amb més detall el patró de la sèrie sísmica (tant espacialment com temporalment) i pot aportar informació sobre la falla que l’ha originat.
Actualment encara s’estan donant rèpliques, alguna d’elles percebuda per la població local. La majoria d’instrumentació encara roman registrant i un cop es procedeixi a la desinstal·lació, es disposarà de totes les dades registrades i seran analitzades.
Pel que fa al sisme de M=4.2, va ser àmpliament percebut a Catalunya (sense danys materials ni personals) i parcialment a Andorra. En concret, 15 persones van respondre l’enquesta que sempre que es percep un sisme es demana omplir a la població. Sobre aquestes respostes, 11 estaven a Andorra en el moment de la sacsejada, de les quals 7 sí que el van notar i 4, no. La resta de respostes corresponen a persones que es trobaven fora d’Andorra.