PyrMove es centra en la prevenció i gestió de el risc associat a esllavissades de terra que causen la major part dels danys en carreteres, preses, pobles i activitats del Pirineu. En concret, el projecte es centra en dos tipus d’esllavissades que freqüentment afecten el Pirineu: grans esllavissades (com per exemple la del Forn de Canillo) i lliscaments múltiples ocasionats per episodis de pluges intenses (“MORLEs”), que afecten simultàniament àmplies zones del territori, com els ocorreguts durant els aiguats de 1982.
Objectius del projecte:
Per arribar als objectius anteriors s'han definits una sèrie d'accions:
Acció 1: Gestió i seguiment del projecte.
Acció 2: Activitats de comunicació.
Acció 3: Transferència de resultats al territori.
Acció 4: Previsió i gestió d'esllavissades grans afectant infraestructures.
Acció 5: Previsió i gestió de crisi amb esllavissades múltiples durant episodis de pluja (MORLEs)
Actualment el Govern d'Andorra té implantats diferents sistemes d’auscultació sobre tres dels grans moviments del territori: el Forn de Canillo, el Fener i un sector de les Tarteres. Un dels llocs pilots seleccionats en el projecte és el Forn de Canillo, on es vol contribuir a millorar la gestió del risc, ampliant els estudis d’anàlisi i caracterització de l’esllavissada com també els sistemes de vigilància i alerta. L’objectiu és monitoritzar en temps real el moviment i detectar/interpretar possibles acceleracions.
En paral·lel, s’està desenvolupant una segona activitat, un simulador de crisi MORLEs als Pirineus. El software, associat a una base de dades georeferenciada, permetrà avaluar zones susceptibles de desencadenar-s’hi esllavissades de terra a causa de l'acció de pluges intenses. El simulador de crisi MORLEs es validarà a partir d’esdeveniments reals en llocs pilots i es podrà aplicar posteriorment a altres zones i/o a escenaris climàtics futurs.
El projecte, d’una durada de tres anys, està finançat en el marc del programa POCTEFA 2014-2020 i està format per cinc socis pertanyents a tres regions transpirinenques (Espanya, Andorra i França).
En aquest enllaç podeu consultar la monografia elaborada dins el projecte sobre els MORLE, Episodis Regionals d’Esllavissades (ERE) històrics als Pirineus.