Projectes

PYRISENTINEL

El projecte PyriSentinel estudia els microorganismes dels llacs d'alta muntanya pirinencs amb tècniques avançades de seqüenciació de l'ADN.

Aquesta regió, amb un escalfament superior a la mitjana global, és un observatori clau pels impactes del canvi global. S'examinaran aproximadament 300 llacs que, a causa del seu aïllament geogràfic, condicions extremes i variacions climàtiques, alberguen una diversitat significativa de microorganismes. La caracterització de les comunitats planctòniques és crucial per a l'estudi de la productivitat dels ecosistemes, ja que intervenen en el cicle de nutrients, de la purificació de l'aigua i en les relacions amb macroorganismes tant a nivell tròfic com a través del seu potencial patogen. La biomonitorització ajudarà a avaluar l'estat de salut dels ecosistemes i el seu patrimoni genètic, i a estudiar les possibles conseqüències dels canvis ambientals.

El projecte, que involucra experts de França, Espanya i Andorra, fomenta la consolidació del coneixement i la coordinació de polítiques davant dels canvis ambientals. Inclou:

  • la implementació de tècniques innovadores per a la recollida i anàlisi de mostres de microorganismes
  • formació en aquestes tècniques, involucrant les comunitats locals per augmentar la consciència sobre aquesta investigació
  • a més de la recerca científica, PyriSentinel es compromet amb la participació pública i la difusió del coneixement.

PyriSentinel proporcionarà una visió detallada de la diversitat genètica dels microorganismes aquàtics als Pirineus, promovent tècniques avançades, establint un referent en biomonitorització basada en genòmica, contribuint a l'esforç internacional de caracteritzar el microbioma global, i ajudant a formar els professionals per a un seguiment efectiu en el futur, rastrejant els possibles impactes a llarg termini del canvi climàtic en aquests ecosistemes únics.

 

El projecte està pilotat pel CRG - Centre de Regulació Genòmica i la cap de files i coordinadora del projecte és la investigadora del CRG Hannah Benisty. Andorra Recerca + Innovació és un dels socis principals del projecte, que inclouen també altres entitats com el CREAF o l'Station d’Ecologie Théorique et Expérimentale
(SETE) del CNRS Francès.

 

 


Projectes

Notícies