En el marc del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA, el projecte PITON aspira a proposar un nou enfocament per a la transició dels territoris en els quals s'integren les estacions de muntanya pirinenques.
El canvi climàtic i l'evolució de la societat en les zones de muntanya estan provocant una sèrie de vulnerabilitats. Aquestes vulnerabilitats observades en les estacions de muntanya qüestionen actualment el model de desenvolupament del seu territori. Així, el projecte PITON proposa experimentar amb models de transició per als territoris connectats a les seves estacions de muntanya mobilitzant les palanques de la innovació social i tecnològica. Aquesta acció serà complementària de les programades específicament per a les estacions de muntanya entorn del turisme sostenible (projecte LIFE PYRENEES 4 CLIMA). D'una banda, innovació social per pensar en la transició a gran escala territorial entorn de l'estació i implicar a tots els actors de la zona i no sols als operadors dels dominis esquiables. D'altra banda, innovació tecnològica a través d'eines digitals de recollida i anàlisi de dades destinades a comprendre millor la relació entre les estacions i el seu territori (impactes sobre els recursos naturals i repercussions socioeconòmiques), sobre la base de nous indicadors.
El projecte PITON es basa en territoris pilot triats per la diversitat de les problemàtiques representades. Serviran de camp de proves per al desplegament d'eines, models i sistemes dissenyats en resposta a les problemàtiques identificades. Inclou una fase de difusió i capitalització, amb vista a garantir que l'enfocament sigui adoptat per tots els agents pirinencs i, d'aquesta manera, crear un efecte d'integració real.
Andorra Recerca + Innovació participa en la coordinació d'un cas d'estudi a Canillo través de l'aplicació de les diverses metodologies i models proposats durant les primeres fases del projecte.