Projectes

HD-RAIN
CC BY 4.0 Andorra Recerca + Innovació

Andorra Recerca + Innovació va dur a terme una prova pilot al país, en col·laboració amb l’empresa HD-Rain, per iniciar una campanya de mesura de la precipitació a partir de la senyal de televisió per satèl·lit. Es van començar a instal·lar les estacions desenvolupades per l’empresa HD-Rain, amb l’objectiu de comptabilitzar les precipitacions.

Andorra és un territori amb una orografia singular que dificulta l’observació de la precipitació a partir de les imatges del radar dels serveis meteorològics dels països veïns. Conjuntament, amb HD-Rain i el Servei Meteorològic Nacional, s’ha iniciat el desplegament d’una xarxa d’antenes de televisió per satèl·lit. A diferència dels radars meteorològics que tenen els països veïns, que són cars i costosos de muntar, la tecnologia desenvolupada per HD-Rain és innovadora i de baix cost i permet estimar la intensitat de precipitació a partir de l’atenuació de la senyal de televisió que rep l’antena via satèl·lit.

A finals de maig es va iniciar una primera fase amb la instal·lació de set estacions a diverses zones d’Ordino i la Massana. Durant l’estiu es va dur a terme la segona fase amb sis noves estacions que permetrà començar la campanya pilot d’estimació de la precipitació a partir del tractament de la senyal rebuda de satèl·lits comercials (ASTRA). A més, es van revisar tres estacions instal·lades durant la primera fase i es van adaptar les instal·lacions a la realitat del país, com per exemple, elevar-les pel pas de les vaques, per possible acumulació de neu o per no malmetre el valor arquitectònic d’algunes edificacions, així com també completar amb altres punts de fàcil accés. La xarxa pilot consta d’un total de 13 estacions HD-RAIN repartides entre La Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria.

Si els resultats d’aquesta prova pilot són satisfactoris, tenint en compte l’orografia andorrana, aquest sistema permetrà tenir un mapa a temps real de la intensitat i quantitat de precipitació caiguda al Principat.

Des d’Andorra Recerca i Innovació agraim a tots els col·laboradors del projecte, a les estacions d’esquí de Vallnord Pal-Arinsal i Ordino Arcalís, AndorraTelecom, FEDA, el comú de la Massana i Ordino, Casa Tadora, Sergi Riba i al Govern d’Andorra per facilitar la instal·lació de les antenes i d’aquesta manera impulsar la recerca i la innovació al país.

La campanya es va iniciar durant la tardor del 2022.


Projectes

Notícies