Resum climàtic 2024

Resum climàtic 2024

Acaba el 2024, comença un nou any, però abans parlem de les dades climàtiques que ens ha deixat aquest any.

Com ja avançava Acció Climàtica, aquest desembre ha estat càlid i sec a l’estació Central de FEDA. La temperatura mitjana ha estat de 5.3ºC i en precipitacions s’han acumulat 16.5mm en tot el mes. Precipitacions minses a la vall central del país, però que han permès acumular els primers centímetres de neu a bona part del territori. Les precipitacions a l’alta muntanya i també a cotes baixes, han estat en forma de neu durant aquest desembre, fet que ha permès tenir un mantell continu a Sorteny. En aquest sentit, les precipitacions del 6 al 9 de desembre van acumular fins a 63cm i les precipitacions de 21 al 24 van acumular fins a 64cm més, els dos episodis acompanyats per fort vent. Ara com ara, tenim un mantell de neu de 0.87cm, pròxim al percentil 30. Això vol dir, que ens trobem amb un mantell deficitari a l’estació de Sorteny.

Classificació climàtica de la temperatura i la precipitació a Central de FEDA des del 1950 fins a l'actualitat. 

Les temperatures diàries han estat caracteritzades per temperatures per sobre la mitjana excepte del 6 al 15 de desembre, on es van situar inferiors a la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. A Sorteny, a partir del dia 7 van baixar notablement les temperatures. A partir del 15 però les temperatures es van enfilar, amb marcades inversions tèrmiques. En aquest sentit, el dia 16 es va registrar la temperatura més alta amb 8.1ºC a Sorteny. A l'alta muntanya les temperatures van tornar a caure a partir del dia 19 fins al 24, tenint la temperatura mínima el dia 23 amb -10ºC. 

Temperatures màximes i mínimes diàries durant el desembre a l'estació de Sorteny a 2290m. A més es mostra la temperatura màxima mitjana (línia discontínua vermella) i la temperatura mínima mitjana (línia discontínua blava) pel període 2009-2019.

I com ha estat el conjunt de l’any? Doncs l'estació de Central de FEDA ha registrat un 2024 càlid i humit. Les temperatures mensuals han estat molt càlides en bona part de l'any i s’han situat per sobre la mitjana climàtica, excepte el mes de setembre, on es va registrar una anomalia negativa de -0.5ºC.

Anomalia de la temperatura mitjana mensual a l'estació Central de FEDA respecte al període de referència 1981-2010.

Els primers mesos de l'any 2024 es van caracteritzar per temperatures més elevades per a l'època de l'any, sobretot a final de mes de gener amb temperatures de més de 10ºC a l'alta muntanya, i a principis de febrer. L'hivern meteorològic va acabar amb un final de febrer i principis de març amb les precipitacions més importants de la temporada, on es van acumular fins a 150mm a Central de FEDA. La primavera va ser càlida i humida. L'abril, però va registrar el primer dia de l'any en què la temperatura mitjana va arribar al percentil 5 i va deixar precipitacions en forma de neu. L'estiu que va seguir la mateixa tendència en temperatures que el 2023 va ser humit i va acumular més de 100m en el conjunt dels tres mesos. D'aquest any, però en destaquem la tardor, que ha estat moderada lluny de la tardor del 2023 i 2022. A més s'ha registart un setembre normal per l'època de l'any, fet que no es donava des del gener 2023. 

El gràfic següent mostra, d’una banda, la precipitació mensual corresponent a l’any en curs (en mm, eix de la dreta). D’altra banda, es presenten les anomalies de la precipitació mensual (en %) respecte al període climàtic de referència (1981-2010). Les barres blaves indiquen mesos amb anomalia positiva i les grogues, mesos amb anomalia negativa (dèficit de precipitació). Els màxims d’anomalia històrica per a cada mes des de 1950 fins a l’any en curs es mostren amb barres grises, juntament amb els percentils 75 i 25 de l’anomalia.

En el següent gràfic es mostra l’evolució de la temperatura mitjana diària a l’estació Central de FEDA comparada amb la mitjana climàtica pel període 1981-2010. A més s’han representat els percentils 95 i 5 de la temperatura mitjana diària. Les temperatures altes (àrea vermella) mostren un predomini respecte a les temperatures inferiors (àrea blava). En aquest sentit, les temperatures mínimes que han arribat a ser inferiors del percentil 5 s’han donat en 3 dies, en contra, les temperatures que han superat el percentil 95 s’han donat en 102 dies.

Evolució de l'anomalia diària a l'estació Central de FEDA. En el gràfic s’ha representat una mitjana mòbil diària dels percentils 5 i 95 de la temperatura mitjana (línia discontínua).

Aquest any, dels 27 índexs climàtics en destaquem el SU25 o dies d’estiu (temperatura màxima superior a 25ºC), que ha disminuït respecte dels dos anys precedents amb 66 dies, quant de mitjana es registren 44 dies. L’índex FD0 o dies de glaçada (temperatura mínima inferior a 0ºC) mostra una forta davallada amb només 28 dies (la mitjana pel període de referència és de 81 dies). 

Per tant, aquest 2024 ha estat el tercer més càlid, per sota del 2022 i 2023 des del 1950. En canvi, ha estat humit, trencant la ratxa dels darrers anys. 

Classificació climàtica d'aquest 2024 seguint els criteris de la taula 1.
Taula 1: criteris seguits a l’hora de comparar la precipitació acumulada (mm) i la temperatura mitjana (ºC) amb els valors mitjans climàtics del període 1981-2010.

Podeu consultar l'evolució del mantell al web oma.ad o aquí per a totes les temporades des del 2009.