Gener càlid amb una anomalia de la temperatura mitjana superior als 2ºC

El passat mes de gener va ser càlid i sec

Pel que fa a la precipitació, l'estació va registrar 26.2mm en tot el mes, aproximadament la meitat del que hauria de ploure si ens fixem en la mitjana pel període de referència (46mm)

 

El 2024 va començar mantenint la tendència de temperatures per sobre la mitjana dels mesos precedents. El passat gener va ser càlid amb una anomalia de la temperatura mitjana superior als 2ºC pel període de referència 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA. La temperatura màxima mitjana va ser de 9.6ºC i la temperatura mínima mitjana de 0.4ºC. Pel que fa a la precipitació, l'estació va registrar 26.2mm en tot el mes, aproximadament la meitat del que hauria de ploure si ens fixem en la mitjana pel període de referència (46mm).

Temperatura mitjana diària i temperatura mitjana pel període de referència 1981-2010. En color vermell es mostra l'anomalia de la temperatura positiva i en blau, l'anomalia negativa. A més, les línies discontinues es mostra els percentils 95 i 5. 

Pel que fa a les temperatures diàries durant el gener, aquestes es van caracteritzar per dos períodes freds a principis de mes, del 5 al 11 i del 18 al 20. A partir del dia 21 les temperatures van pujar i no es va registrar cap temperatura mínima negativa a l’alta muntanya fins acabar el mes, amb màximes que van superar els 10ºC a l’estació de Sorteny.

Temperatura màxima i mínima diaria a l'octubre, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2009-2019 i percentil 2 de les temperatures mínimes a l’estació de Sorteny.

Pel que fa a les precipitacions en forma de neu a l’alta muntanya l’entrada d’aire fred de principis de mes va anar acompanyada de precipitacions i fort vent on l’estació de Sorteny va registrar fins a 45cm de neu nova que va consolidar el mantell lleugerament per sobre el percentil 10. Finalment les temperatures de final de mes van consolidar un mantell de 54cm, molt per sota la mitjana per aquesta època de l’any on hauria de ser de més d’1.50m.

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2023-2024. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Ben aviat ampliarem la informació dels Butlletins Climàtics conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional.