Com ha sigut l'estiu a Andorra?

Com ha sigut l'estiu a Andorra?

Comencem la tardor meteorològica, això vol dir, que tornem tots de les vacances. Però, com ha sigut aquest estiu a Andorra?

Comencem per l’agost, que ha tingut una temperatura màxima mitjana de 28.5ºC i una temperatura mínima mitjana de 14.6ºC a Central de FEDA, per tant, la temperatura mitjana ha estat de 21.6ºC. Ha sigut l’agost més càlid des de 1950, només unes dècimes per sobre a l’agost del 2023. En tercer lloc però, cal recordar l’agost del 1994 on la temperatura màxima mitjana va ser de 28.9ºC. Tenint en compte el període de referència 1981-2010, aquest agost ha estat gairebé 3ºC per sobre la mitjana climàtica. Des del 2015 que no registrem una anomalia negativa en un agost.


L'agost més càlid des del 1950 (article publicat a AR+I l'1 de setembre de 2023)


 

Temperatura màxima i mínima diaria a l'agost, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 a l’estació Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Aquesta anomalia de temperatura s’ha concentrat en dos períodes càlids de principis de mes fins al dia 12 d’agost. Les temperatures tant màximes com mínimes diàries van ser força altes, sobretot el període entre el 6 i el 12, on les mínimes no van baixar dels 15ºC, donant encara una sensació de calor més agreujada, ja que les màximes també superaven els 30ºC a Central de FEDA.

A partir del dia 13 hi va haver-hi un canvi de temps destacat on les temperatures van caure i les temperatures mínimes es van normalitzar i fins i tot, van ser inferiors a la mitjana climàtica per l’època de l’any. El següent període càlid del mes ha estat a partir del dia 16, on les temperatures van anar remuntant però sense superar els 30ºC de temperatura màxima.

Evolució de l'anomalia de la temperatura diària i els percentil 95 i 5 pel període de referència 1981-2010 a l'estació Central de FEDA.

Tanmateix, pel que fa a la precipitació, aquest mes s’han acumulat més de 100mm a Central de FEDA. Cal destacar l’episodi del dia 2 on es va acumular la meitat de precipitació del mes amb més de 56mm. Altres estacions van registrar precipitacions destacades com Engolasters amb 42mm i Bony de les Neres amb 31mm on 18.6mm en es van acumular en 30min. Cal destacar també l’episodi del 23 amb més de 20mm a Central de FEDA.

Precipitació total diària a l'estació de Central de FEDA. 

Aquest mes destaca també per l’arribada, per les capes altes de l’atmosfera, del fum dels incendis de Canadà, que ens va deixar el cel enterbolit durant uns dies com mostra la imatge de portada.

Imatge en color real del satèl·lit Copernicus Sentinel-3B a les 10:07 UTC del 19 d'agost 2024.
Font: Copernicus Services. 

Però i el conjunt de l’estiu, com ha estat? Doncs a grans trets càlid i normal en precipitacions. La temperatura mitjana ha estat de 20ºC, molt similar a l’any passat i s’han acumulat fins a 260mm durant els 3 mesos. Pel que fa als principal índex climàtic per a la temperatura màxima diària, el SU25 ha anat a la baixa en comparació a altres anys i s’han registrat fins a 62 dies amb temperatures diàries per sobre els 25ºCn a l'estació de referència Central de FEDA.

Anomalia de la temperatura mitjana a l'estiu pel període de referència 1981-2010 a l'estació Central de FEDA
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Tenint en compte la metodologia descrita en treballs anteriors per caracteritzar les onades de calor a l’alta muntanya i poder descriure-les en funció de la duració i de la intensitat, aquest any s’han donat 3 onades de calor (veure plot històric). La primera va durar 3 dies del 18 al 20 de juliol, la segona i més intensa de l’any, del 23 al 2 d’agost amb 11 dies i la darrera del 5 al 12 d’agost, amb 8 dies.

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.