#WarmingStripesDay: el dia dels gràfics que mostren les anomalies anuals de temperatures

#WarmingStripesDay: el dia dels gràfics que mostren les anomalies anuals de temperatures

Coincidint amb l'estiu astronòmic i aprofitem per ensenyar l'evolució de la temperatura anual des del 1950 fins al 2022

 

Els warming stripes és un gràfic que mostra els canvis de la temperatura mitjana anual. Els darrers anys registrats a l'estació de Central (FEDA) han estat càlids, sobretot aquest 2022 on hem superat els 12ºC de temperatura mitjana, és a dir, hem registrat una anomalia positiva de més de 2ºC (del període de referència 1981-2010).

 

Davant del canvi climàtic, què pots fer tu? 

Hi ha moltes coses simples que pots fer. Troba aquí 5 idees amb les que pots començar avui.

Informa’t i actua allà on tens influència: a la teva feina, a casa, en l’educació dels teus fills o les converses amb els amics, en el moment de votar o d’anar a comprar. Totes les nostres accions poden tenir conseqüències que millorin el nostre futur. Demana als teus representants que facin polítiques compromesos amb l’emergència climàtica!

Canvia els teus hàbits. Les accions individuals de cada persona tenen molt pes si les pensem globalment: com comprem, com ens movem, com utilitzem l’energia a casa nostra, com ens alimentem, pot empitjorar o millorar molt el futur del nostre planeta.

Són molts els qui recomanen que hem d’avançar cap a un decreixement, que no vol dir comprometre el nostre sistema del benestar sinó repensar el futur en clau climàtica i adaptar-se al món que hem canviat per conviure-hi en equilibri. 

Protegeix la biodiversitat! Els canvis recents del nostre planeta estan comportant una pèrdua de biodiversitat insostenible.
Aquí podreu trobar 22 accions per la biodiversitat que es van proposar el passat any 2022 en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Biodiversitat.


Calcula les teves emissions. Saber com estem actualment ens permet veure quines accions personals podem emprendre per rebaixar la petjada de CO2 i assolir la neutralitat de carboni que ens ha de permetre no augmentar encara més la temperatura global.

La calculadora d'emissions. És una plataforma —per ciutadania i sectors econòmics— que permet realitzar un càlcul de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) d’acord a les variables de consums energètics, recursos i altres béns materials. Les teves emissions poden equiparar-se al que fan 10 vehicles anualment o la volta al món d'uns quants avions.

Participa en alguna iniciativa ambiental. Al nostre entorn hi ha moltes iniciatives que milloren el nostre futur climàtic. No cal que avui les adoptis totes, però segur que trobaràs una organització, fundació, entitat o esdeveniment que lligui millor amb els teus valors i prioritats: economia circular, educació per la sostenibilitat, neteja de residus al medi ambient o projectes de ciència ciutadana. Quin és el teu?