Octubre molt càlid però també humit gràcies a les precipitacions dels darrers dies

Tanquem un octubre molt càlid a l’estació de Central de FEDA però també humit gràcies a les precipitacions dels darrers dies del mes

Segons les dades recollides a l’estació de Central de FEDA 


La temperatura mitjana màxima ha estat de 19.4ºC i la temperatura mínima mitjana ha estat de 9ºC. Per tant, la temperatura mitjana mensual ha estat de 14.4ºC. Aquest octubre es posiciona com el segon més càlid des del 1950. La temperatura mitjana ha estat molt semblant a l’octubre passat, el més càlid de la sèrie, amb una temperatura mitjana de 14.5ºC.

Aquest octubre s’ha caracteritzat per l’entrada d’una massa d’aire molt càlida a principis de mes amb registres històrics de temperatura màxima per un mes d’octubre en nombroses estacions tal com va informar el Servei Meteorològic Nacional. L’estació de Sorteny a 2271m va registrar valors rècord de temperatura màxima i mínima els dies 1 i 2 per un mes d’octubre.

Temperatura màxima i mínima diaria a l'octubre, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2009-2019 a l’estació de Sorteny.

Les primeres precipitacions del mes es van fer esperar. El dia 18 es va trencar la ratxa seca que hi havia des del passat setembre. Durant el setembre es van acumular 17.8mm i el darrer dia amb precipitacions superiors a 1mm va ser el 18 de setembre. Per tant, va passar un mes sense que es registressin precipitacions superiors a 1mm. Les precipitacions d’aquest octubre han estat més generoses i s’han acumulat fins a 126mm a l’estació de Central. L’episodi més destacat va ser el dia 19 on es van acumular fins a 74.5mm. Aquest valor es situa per sobre la mitjana, que junt amb la baixada de les temperatures ens apropem una mica més a la tardor.  

Precipitació total diària a l'estació de Central de FEDA. 

Pel que fa al seguiment anual de temperatura i precipitació, la dinàmica de la temperatura continua sent la mateixa i mantenim un altre mes consecutiu l’anomalia positiva mensual de temperatura de fins a 3.8ºC (període de referència 1981-2010).

Anomalia diària de la temperatura mitjana pel període de referència 1981-2010. 
Seguiment anual.

Les precipitacions dels mesos anteriors però han estat deficitàries i encara que aquest mes s'hagi acumulat un total superior a la mitjana, aquestes han estat concentrades amb pocs dies i amb ratxes seques llargues. 

Anomalia de la precipitació mensual durant el 2023 pel període de referència 1981-2010. En tons més grisos es mostra els percentil 25 i 75 i en gris més fluix el màxim i mínim de precipitació total per aquell mes. 

Ben aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d'Andorra.