S'ha acabat l'hivern?

S'ha acabat l'hivern?

Des del punt de vista climàtic vam posar punt final a l’hivern 2023-2024 el passat 29 de febrer. Sembla però, que ha estat un punt i seguit. Aquest final de mes i principi de març ha deixat les principals precipitacions en forma de neu en el que portem de temporada i un paisatge totalment hivernal. Però, com ha estat aquest hivern a l’estació de Central de FEDA i a l’alta muntanya?

Aquest febrer ha estat càlid, el tercer més càlid des del 1950 a l’estació de Central de FEDA amb una temperatura mitjana de 7,8ºC, 4ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010. El febrer més càlid va ser el 2020 , seguit del 1990.

Temperatura mitjana al febrer des de 1950 fins al 2024 i la temperatura mitjana climàtica pel període 1981-2010 a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Les temperatures mínimes i màximes de febrer a l’estació de Central de FEDA han estat majoritàriament per sobre la mitjana climàtica fins al dia 23 amb un canvi de temps i l’entrada d’aire fred.

Temperatura mitjana diària i temperatura mitjana pel període de referència 1981-2010. En color vermell es mostra l'anomalia de la temperatura positiva i en blau, l'anomalia negativa. A més, les línies discontinues es mostra els percentils 95 i 5. 

Pel que fa al conjunt de l’hivern a partir de la mitjana dels mesos de desembre, gener i febrer, la temperatura mitjana ha estat de 6,2ºC. De fet, el darrer hivern amb temperatures inferiors a la mitjana climàtica és al 2017-2018.

Temperatura mitjana d'hivern a l'estació de Central de FEDA. La línia discontínua mostra la mitjana de la temperatura pel període de referència 1981-2010. S'han destacat amb color els hiverns on la temperatura mitjana és superior al període de referència. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Pel que fa a les precipitacions, l’estació de Central ha acumulat un total de 28mm durant el mes de febrer (valor pendent de validació). Les precipitacions a l’alta muntanya han estat minses, excepte els darrers dies de febrer, on es va donar l’episodi més important de l’hivern climàtic.

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2023-2024. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Ben aviat ampliarem la informació dels Butlletins Climàtics conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional.