La papallona del boix segueix envaint Andorra, però de moment sense incidència
És el quart any de seguiment d’aquesta espècie a Fontaneda i Enclar
Un any més, i en van quatre, passats els mesos de calor, des d’Andorra Recerca Innovació hem procedit a retirar les trampes per a la papallona del boix (Cydalima perspectalis) que, amb el suport del comú d’Andorra la Vella, tenim situades a Fontaneda i Enclar. Els resultats d’aquest quart any de seguiment mostren que els boixos andorrans no tenen la incidència d’aquesta espècie invasiva i que es pot descartar que els propers anys l’afectació sigui (almenys) extrema. Malgrat aquesta bona notícia, s’han detectat més insectes que mai en aquests dos indrets, malgrat que la invasió d’aquesta espècie s’ha mantingut moderada (segurament a causa de factors climàtics i d’altitud) a Andorra.
La papallona del boix és d’origen asiàtic i va arribar al continent europeu l’any 2007 a Suïssa, des d’on s’ha anat escampant pels països de l’entorn. A Andorra l’insecte arriba a través del seu procés invasiu des de Catalunya, i per aquest motiu Andorra participa a la xarxa catalana de seguiment, amb un protocol de captura setmanal on, mitjançant trampes amb feromones específiques, es pot entendre quina és la seva fenologia i incidència als espais estudiats.
Entre altres conclusions de l’informe, es destaca que en els propers anys la invasió a Andorra hagi d’augmentar el seu volum a cotes baixes però sense un impacte elevat, i es creu que aquest fet anirà bastant lligat a les condicions climàtiques que pugui haver-hi.
La situació d’Andorra respecte la invasió i les seves característiques de país de muntanya fan pensar que aquí no arribarà a tenir una afectació extrema, però sí que s’espera que augmentarà els propers anys, segurament sense tenir una incidència molt elevada per sobre els 1.000 m.
L’informe complet es pot consultar aquí.
Actualment es considera que les invasions biològiques són una de les quatre principals causes de la pèrdua de biodiversitat del planeta. Entendre com actuen a cada territori és una part indissociable per comprendre com enfrontar-s’hi o adaptar-s’hi. Des d’Andorra Recerca + Innovació es treballa en alguns projectes sobre espècies invasores, tals com la papallona del boix o també el seneci del Cap.
El seguiment de la papallona del boix s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella.
Evolució del nombre d’individus capturats a Andorra a les estacions d’Enclar i Fontaneda: cap detecció l’any 2019; primers exemplars puntuals l’any 2020; consolidació de la presència de Cydalima perspectalis l’any 2021, augment del volum de captures l’any 2022 i amb un creixement exponencial els anys 2023 i 2024.