Desenvolupem un nou índex per analitzar millor les temporades de neu als Pirineus

Aquest nou índex, publicat al Journal of Hydrology, permet entendre millor l’evolució del mantell nival i donar una resposta més acurada a la gestió de la neu i dels recursos hídrics
Els últims anys els impactes del canvi climàtic s’han fet evidents arreu del món, però també a escala local, amb l’augment de les temperatures i la variabilitat de les precipitacions. A l’alta muntanya, aquests canvis s’han traduït en una reducció del gruix i la durada del mantell de neu durant els hiverns. Aquest fenomen té conseqüències directes sobre l’economia de moltes zones de muntanya i sobre els ecosistemes que depenen de la neu com a reserva d’aigua. Recentment, investigadors d’AR+I hem publicat un nou indicador que permet caracteritzar detalladament com evolucionen les temporades hivernals i a més, també pot ajudar en la planificació d’alguns sectors com el turisme d’hivern o el sector energètic.
L’estudi, publicat a la revista Journal of Hydrology, parteix d’aquesta realitat i busca una manera més precisa de mesurar l’estat i l’evolució de la neu.
El Multivariate Snow Index (MSI) es basa en dues preguntes, quants dies hi ha neu acumulada per sobre del que és habitual i dels darrers dies, i quina és la quantitat de neu acumulada. Per respondre aquestes qüestions, l’indicador compara les dades de gruix de neu diari mesurat a les estacions d’alta muntanya amb la mediana històrica diària per a cada temporada.
Per una banda, s’obté la persistència de la temporada, és a dir, quants dies el mantell de neu se situa per sobre la mediana i la magnitud, obtinguda com els centímetres excedent de neu que hi ha en comparació a la mediana. L’aplicació de l’indicador a temps real permet monitoritzar la temporada i fer projeccions futures.
Els principals resultats d’aplicar l’indicador a les dades disponibles per a tot el Pirineu, mostren diferències clares a escala regional: les zones atlàntiques i occidentals dels Pirineus tenen temporades més llargues i amb més neu, mentre que a l’est, més influenciat pel clima mediterrani, hi ha menys acumulació i més variabilitat. L’evolució temporal també mostra un descens significatiu a l’est, tant en durada com en quantitat de neu.

Aquest indicador ha permès identificar una gran variabilitat regional del Pirineu i detectar zones amb major vulnerabilitat. L’anàlisi de les tendències per a la durada mostren una disminució del nombre de dies de les estacions més orientals i a major altitud. Això remarca el caràcter regional de les estacions. L’altitud té una gran influència en l’acumulació de neu i és un factor clau, però, tot i això, hi ha altres factors que influeixen en l’acumulació de neu, com l’orientació, la continentalitat o els efectes locals com el transport de neu pel vent.
Un dels principals objectius d’aquest indicador és que sigui transferible. La seva metodologia basada en el càlcul de percentils de la mateixa sèrie permet el càlcul en altres regions d’alta muntanya amb sèries temporals de gruix de neu. Per això s’ha posat a disposició el codi públic al repositori de GitHub
L'MSI ofereix una eina concreta i útil per a la presa de decisions en àmbits com la planificació del turisme de neu, la gestió dels recursos hídrics, la conservació ecològica o la prevenció de riscos naturals.
Podeu descarregar l’article complet al següent enllaç.
Albalat, A., Trapero, L., Lemus-Canovas, M., & Pons, M. (2025). Characterizing past and current snow seasons through the application of a new multivariate snow index. Journal of Hydrology, 657, 133050. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2025.133050