La Nit de les Papallones registra una espècie nova per al catàleg andorrà

La Nit de les Papallones registra una espècie nova per al catàleg andorrà

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 17ª edició de la Moth Night al Principat 

 

Un any més, i són disset edicions amb la d’aquest dissabte passat, Andorra Recerca i Innovació ha organitzat la Moth Night, la Nit de les Papallones d’Andorra. Una dotzena de persones han participat d’aquesta activitat divulgativa i gratuïta que des d’AR+I es prepara cada any per tal d’acostar aquesta pràctica científica a la població.

La Moth Night va ser creada i promoguda el 2004 per societats entomològiques d’Hongria i Suïssa i consistia en sortir al camp per identificar, durant cinc nits seguides i per part d’especialistes en papallones nocturnes, el major nombre possible d’aquests insectes. Ràpidament aquesta pràctica es va estendre per arreu d’Europa i avui dia un gran nombre de científics i aficionats hi col·laboren, amb l’objectiu d’anar ampliant el coneixement i el llistat d’espècies identificades.

Andorra fa 17 anys que hi participa, gràcies en bona part a l’especialista en aquests insectes, el doctor Eric Sylvestre, i a la col·laboració del departament de Museus del ministeri de Cultura i a la Societat Catalana de Lepidopterologia. Enguany, repetint el programa d’edicions anteriors, primerament es va fer, a l’església de Santa Coloma, una xerrada introductòria sobre el món de les papallones i més específicament sobre les diferents famílies de papallones nocturnes que es poden trobar al país. Posteriorment, amb la nit ja fosca, els assistents van poder observar les papallones nocturnes que havien caigut al parany lumínic que s’havia instal·lat unes hores abans en els prats propers a l’església.

A falta d’analitzar de forma més detallada els individus caiguts al parany, es pot avançar que s’ha identificat el geomètrid Gymnscelis rufifasciata, els microheteròcers Pterophoridae sp., una Plutella xylostella i, finalment, la millor notícia de la nit: una espècie nova per al catàleg andorrà de papallones nocturnes. Es tracta també d’un microheteròcer de 6 a 8 mm anomenat Coptotriche marginera  de la família de Tischeriidae. És d’una tonalitat marronosa amb una taca fosca al final de les ales. Tot i que és present a bona part d’Europa, a Andorra encara no havia estat citada.