AR+I i Bombers testegen l’ús de drons durant el simulacre de sisme al país
Un dels projectes de l’àrea d’innovació d’Andorra Recerca + Innovació és el laboratori de dons (drone lab), que s’encarrega del suport a nivell logístic i operacional en projectes de recerca i innovació que facin ús d'aeronaus no tripulades a Andorra. Aquest dilluns, durant l’exercici de simulació d'emergència sísmica en el marc del Pla d'Actuació davant un esdeveniment d'aquest tipus, entre la vuitantena d’agents implicats, n’hi havia tres que formen part del dron lab.
Fa més d’un any que AR+I col·labora amb Bombers en la creació d’un grup de rescat que s’especialitzi en aquest tipus de tecnologia, cada cop més sofisticada i més útil per als rescats a la muntanya. Fer volar un dron és menys aparatós i molt més barat que enlairar un helicòpter, a l’hora que el petit aparell es pot apropar a zones d’accés dificultós.
Fins ara s’han fet servir drons per revisar esllavissades, allaus o edificis en mal estat de conservació, i aquest dilluns se’n va utilitzar un per apropar-se a la zona que havia quedat devastada pel sisme i per controlar l’estat de les façanes dels edifiquis que havien quedat malmesos.
L’aparell utilitzat durant la simulació era un Mavic2 Enterprise, una màquina de menys d’un quilo de pes, dotada de càmera tèrmica per operar amb temperatures extremes. El dron pot incorporar accessoris com un altaveu -que pot servir per establir contacte amb persones que s’hagin quedat atrapades en un accident a la muntanya-, llum -per a operacions nocturnes- o un tipus de tecnologia que serveix per ser vist en cas de volar de nit.
Un pas més en la investigació, el desenvolupament i el suport logístic i operacional en iniciatives amb naus pilotades remotament a Andorra.