Finalitzat el projecte POCRISC sobre risc sísmic als Pirineus

Finalitzat el projecte POCRISC sobre risc sísmic als Pirineus

A finals del 2021 ha conclòs, després de 4 anys d’intens treball de recerca i innovació, el projecte POCTEFA (Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) anomenat POCRISC “Per una cultura comuna del risc sísmic”. Aquest projecte tenia com a objectiu principal fomentar una cultura comuna del risc sísmic als Pirineus, desenvolupant aproximacions harmonitzades de l’avaluació del risc sísmic per als gestors d’emergències, afavorint així la difusió d’informació comuna i compartida dirigida a les autoritats locals i al públic, i proporcionant les eines d’ajuda a la decisió adaptades a les necessitats dels gestors de crisis, tot això enfocat a una zona transfronterera que comprèn les regions de Catalunya a Espanya, Occitània a França i Andorra.

Per part d’Andorra, Andorra Recerca + Innovació (antic Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans) ha sigut un dels socis principals del projecte. El Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències (DPCGE) hi ha participat com a soci associat d’Andorra Recerca + Innovació, i el Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DPEIS) hi ha col·laborat també implicant-se en algunes de les accions del projecte.

Entre molts altres socis principals importants, tal com el BRGM (Bureau de Recherches Géologiques et Minières), el cap de fila del projecte ha estat l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

Reunió de treball entre Andorra Recerca + Innovació i el Departament de ProteccióCivil i Gestió d’Emergències del Govern d’Andorra, en el marc del projecte POCRISC.

El projecte, que s’ha allargat del gener del 2018 al desembre del 2021, s’ha estructurat de la següent manera:

L’objectiu  principal  del  projecte  ha sigut proporcionar  informacions  transfrontereres  preventives  i operacionals  sobre  el  risc  sísmic  i  la  gestió  de  crisis  sísmiques,  mitjançant  eines innovadores  i eficaces,  tant  en  el  contingut  de  la  informació  com  en  la  seva  transmissió  als  serveis  de  gestió d’emergències,  tot  plegat  per  optimitzar  la  seva  resposta  en  cas  de  terratrèmol. Els resultats obtinguts de les 3 accions principals del projecte han sigut els següents:

  •   Preparació enfront a la crisis sísmica (acció 3): Eines per a la difusió ràpida de les alertes i de la informació relacionada amb el terratrèmol; eina per a l'automatització en temps quasi-real de les enquestes a  la  població sobre  la  percepció  del  sisme;  mapes  del  moviment  del  sòl  amb  informació  de  les enquestes sísmiques respostes per la població;  base  de  dades  de  vulnerabilitat  sísmica  de  les  construccions  i eines per a la generació i difusió d’escenaris transfronterers de danys sísmics.
Resultats obtinguts de les classes de vulnerabilitat sísmica dels edificis d’habitatge d’Andorra. La majoria d’edificis del país presenten una classe de vulnerabilitat C, sabent que els edificis de classe de vulnerabilitat A són els més vulnerables (edificis de pedra seca, sense armar...) i els de vulnerabilitat E i F són els més preparats enfront a crisis sísmiques (edificis sismoresistents).  
  • Reducció  de  la  vulnerabilitat  dels  edificis  essencials (acció 4):  Guia  de  recomanacions  tècniques  per  a  la instrumentació  d’edificis;  guia  per  a  la  caracterització  i  reducció  de  la  vulnerabilitat  sísmica; aplicació  web  per  a  l’avaluació  de  la  seguretat  sísmica  d’edificis  essencials;  guia  de  bones pràctiques per a la priorització d’edificis segons la seva vulnerabilitat sísmica.
Modelització de l’edifici de Prat del Rull (seu del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències del Govern d’Andorra i del Centre Nacional del Trànsit), que fa ser un dels 3 edificis essencials estudiats durant el projecte POCRISC.
  • Intervenció post-sísmica (Acció 5): Protocol d’intervenció post-sísmica per a l’enregistrament de rèpliques; guia  per  a  la  identificació  del  patró  de  crisis  sísmica;  formació  d’un  grup  d’avaluació  macro-sísmica; creació d’un formulari i la seva guia d’utilització per al diagnòstic de danys i d’habitabilitat d’edificis; integració d’aquest formulari en una aplicació (App); App per recollir dades sobre la vulnerabilitat dels  edificis,  tant  abans  com  durant  la  crisi  sísmica;  tallers  formatius  per  al  bon  ús  de  les  eines desenvolupades.

 
Aplicació desenvolupada durant el projecte POCRISC.

El projecte POCRISC va concloure amb un exercici final organitzat a Tarbes per testejar, en condicions realistes, la capacitat dels actors implicats per poder gestionar els efectes d’un sisme important. Els participants d’Andorra, França i Catalunya hi van utilitzar totes les eines i metodologies desenvolupades dins del marc del projecte, i l’exercici va acabar amb un simulacre de rescat de víctimes en cas de terratrèmol. 

 

A mode de resum es va realitzar un vídeo sobre l’exercici de final de projecte realitzat a Tarbes amb tots els socis i destinataris implicats, sota el títol: “L’ús d’eines POCRISC per millorar la gestió de crisi”.   

Trobareu tota la informació i resultats del POCRISC a la pàgina web del projecte: https://pocrisc.eu/ca


Pel projecte POCRISC, Andorra Recerca + Innovació ha obtingut un ajut econòmic de 29.566,73€ del Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus POCTEFA 2014 – 2020.