Els escolars d’Andorra responen sobre hàbits de salut, sexualitat, drogues i addicions

Els escolars d’Andorra responen sobre hàbits de salut, sexualitat, drogues i addicions

En curs dues enquestes que s’han repartit de manera aleatòria entre l'alumnat dels tres sistemes educatius

‘Quin mètode anticonceptiu has utilitzat l’última vegada que has tingut una relació sexual amb penetració?’ o ‘En els últims 30 dies, quan has consumit haixix o marihuana, quants porros has fumat en el mateix dia de mitjana?’. Són dos exemples de qüestions incloses en les dues enquestes elaborades pel grup de Sociologia d’Andorra Recerca Innovació (AR+I) que aquests dies han de respondre els escolars del país.

Un qüestionari és sobre salut a joves i adolescents i l’altre és sobre consum de drogues i addiccions i els dos s’emmarquen en el pla estadístic 2022-2025 previst a la llei 13/2022 del 12 de maig. Les dues enquestes s’han repartit de manera aleatòria, previ enviament de carta informativa als pares, entre els alumnes de tots els sistemes educatius del país que cursen secundària, batxillerat i formació professional.

El primer qüestionari, d’hàbits de salut i sexualitat, es divideix en vuit blocs. Un d’ells conté preguntes com ‘amb quina de les següents afirmacions t’identifiques més? Només m’atrauen les persones del meu sexe; habitualment les persones del meu sexe però alguna vegada m’atrau alguna persona de l’altre sexe; m’atrauen indistintament persones del meu sexe i de l’altre, només m’atrauen persones de l’altre sexe; no sento atracció sexual cap a cap sexe o no ho tinc clar’. També es demana, per exemple, si l’alumne ha patit alguna vegada assetjament sexual i a quin lloc l’ha patit.

La segona enquesta, sobre el consum de drogues i addiccions, també té vuit blocs en els quals es pregunta sobre situació personal i familiar, lleure i descans o consum de substàncies addictives com el tabac, l’alcohol, l’haixix i altres. A tall, d’exemple, es demana a l’estudiant si en els darrers 30 dies ha consumit i amb quina freqüència cigarretes electròniques, o en quin o quins llocs ha comprat tabac.

És previst que abans que acabi el curs, al juny, tinguem el retorn de les enquestes per analitzar-les i redactar un informe que passarem al ministeri de Salut.