AR+I valora que Andorra continua en un moment preliminar a la invasió de la papallona del boix

AR+I valora que Andorra continua en un moment preliminar a la invasió de la papallona del boix

Investigadors d’Andorra Recerca Innovació han retirat aquesta setmana les darreres trampes situades a Enclar i Fontaneda


Investigadors de l’àrea de medi biòtic d’Andorra Recerca Innovació han retirat aquesta setmana les darreres trampes de la papallona del boix instal·lades a Enclar i al camí de Sant Julià a Fontaneda. La temporada de 2022 ha sigut la quarta des que es va començar a monitoritzar la invasió de la papallona Cydalima perspectalis a Andorra. És una papallona nocturna d’origen asiàtic que va arribar al continent europeu l’any 2007, a Suïssa, des d'on s’ha anat escampant pels països de l’entorn.

L’objectiu del seguiment ha estat sempre monitoritzar la seva arribada a Andorra, mitjançant la col·locació de trampes amb feromones específiques i analitzar la seva fenologia per orientar tractaments apropiats, si es requerís. Cal recordar que les invasions biològiques són avui dia una amenaça molt important per a la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes a totes les escales de gestió (europea, nacional i local).

Els dos primers anys de seguiment, el protocol era molt bàsic, però el 2021 es van instal·lar trampes de captura específica a dos àrees d’Andorra: el camí de Sant Julià a Fontaneda i la boixeda d’Enclar. Fontaneda va ser el punt on el 2020 es va detectar l’arribada puntual de la papallona i on l’any següent ja es va capturar de manera regular durant els seus períodes de vol, per bé que en valors baixos. Enguany s’ha pogut validar la corba de vol, que s’ha ampliat una mica en el temps, i mostra un pic molt més alt a la primavera que a la tardor, amb un màxim entre la segona quinzena de juny i primera de juliol a diferència del que s’ha observat a territoris catalans, on la segona generació és més abundant que la primera. La forta sequera de primavera i estiu de 2022 podria haver-ne fet canviar el patró puntualment. L’espècie passa l’hivern en forma de larva, però aquestes no s’han pogut observar encara a Andorra.

A Enclar la presència és molt més puntual tant el 2021 com el 2022. Aquesta localitat es troba a una alçada major i és possible que pugui tenir afectació major als propers anys, afavorida també per l’augment de la temperatura, que és un factor actualment limitant del desenvolupament d’ous, larves i pupes.

Des d’Andorra Recerca + Innovació valorem que estem encara en un moment preliminar de la invasió per Cydalima perspectalis, ja que de moment ens situem al marge nord de les grans onades de papallona en vol que hi ha hagut al centre est de Catalunya. Caldrà veure als propers anys si la papallona del boix seguirà sent present a Andorra d’una forma marginal com fins ara, o bé si la invasió pot desplaçar-se cap al nord, arribant a estendre’s al vessant sud del Pirineu, i quin paper jugaran factors climàtics com la temperatura en augment o les sequeres.

Malgrat la constatació de l’arribada de la papallona, no s’ha observat cap impacte en els boixos de l’entorn. Les persones no han de patir per efectes que erugues o papallona puguin causar sobre els humans. L’espècie no té depredadors naturals a Europa i en alguns indrets està causant defoliacions molt importants en el boix que, d’altra banda és una planta molt comuna i abundant.

El seguiment s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del comú d’Andorra la Vella, el comú de Sant Julià de Lòria i el Govern d’Andorra.  

Total de captures a Fontaneda durant els 4 anys de seguiment: cap detecció l’any 2019; primers exemplars puntuals l’any 2020; consolidació de la presència de Cydalima perspectalis l’any 2021 i augment del volum de captures l’any 2022. La setmana 1 correspon al 15 de maig.