AR+I presenta dos treballs al XI Congreso Geológico d’Espanya

AR+I presenta dos treballs al XI Congreso Geológico d’Espanya

Són ‘Nuevo mapa Geológico de las rocas prevariscas de Andorra, Pirineos Centrales’ i  ‘Tectónica activa en la región fronteriza Alt-Urgell – Andorra y su relación con la serie sísmica de Os de Civís’
 

La investigadora d’Andorra Recerca Innovació, Aina Margalef, va assistir, el juliol passat, al XI Congreso Geológico de España, que va tenir lloc a Àvila. Es tracta d’un congrés que se celebra cada 4 anys al país veí del sud. Aquest any ha estat organitzat per l’IGME - CSIC (Instituto Geológico y Minero de España), en motiu del seu 175è aniversari, juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE). El congrés està adreçat a personal investigador en qualsevol àmbit de les Ciències de la Terra.

Aquest any el congrés ha comptat amb 17 sessions científiques, 13 simposis temàtics, 5 cursos, 11 taules rodones, 9 sortides de camp, 3 conferències plenàries i les assemblees de totes les comissions de la SGE. Es tracta per tant d’un congrés de molta envergadura on hi tenen cabuda tots els projectes de caire geològic que es treballen a AR+I

Des de l’eix muntanya d’AR+I s’han presentat dos treballs en format pòster. Per una banda, el treball titulat ‘Nuevo mapa Geológico de las rocas prevariscas de Andorra, Pirineos Centrales’ (Margalef, A.; Clariana, P.; Casas, J.M.; García-Sansegundo, J.), on es presenta el mapa geològic d’Andorra 1:25.000 que s’ha desenvolupat aquests últims anys dins del simposi ‘La cartografia geológica como base para la investigación básica y aplicada en ciencias de la Tierra’. 

D’altra banda també hem presentat el treball ‘Tectónica activa en la región fronteriza Alt-Urgell – Andorra y su relación con la serie sísmica de Os de Civís’ (Echeverria, A.; Martín-Castells, J.; Ortuño, M.; Frontera, T.; Margalef, A.) en la sessió científica de ‘Tectónica activa y geología de terremotos’. En aquest treball es fa una anàlisi neotectònica i estructural de les possibles zones font de la sèrie sísmica d’Òs de Civís que es va iniciar l’any 2021 i que s’ha sentit notablement al Principat.

En el congrés també es va presentar un pòster sobre la fauna de l’Ordovicià superior que es va trobar a Andorra en una campanya que va tenir lloc l’estiu del 2023 per part del Dr Jorge Colmenar i el seu equip (“Descubrimiento del primer trilobites en el Ordovícico de Andorra” Pereira, S.; Colmenar, J.; Silvério, G.) ; així com una presentació oral sobre l’acabament occidental de la falla de Merens, al NW d’Andorra (“Variación de la deformación en el extremo occidental de la Falla de Merens; Pirineos centrales “ Clariana, P.; García – Sansegundo, J., Barron, P.).

En les activitats paral·leles a les sessions científiques, vam participar a la reunió de la comissió de Patrimoni Geològic de la qual som membres, i de la reunió regional de ProGEO España (ONG de caire mundial que vetlla per la conservació del Patrimoni Geològic). També vam participar en un curs de drons aplicat a la geologia amb l’objectiu de prospectar en quins camps ens poden ser útils pels estudis geològics actuals i futurs a Andorra.