AR+I defensa a la UNESCO que la governança de la IA sigui inclusiva amb les cultures minoritàries
En el marc del Policy Dialogue on AI Governance, que forma part del desplegament de la Recomanació de l'Ètica de la Intel·ligència Artificial de l’ens multilateral
Els dies 27 i 28 de Juny s’ha desenvolupat el Policy Dialogue on AI Governance, i que forma part de l'estratègia de desplegament de la Recomanació de l'Ètica de la Intel·ligència Artificial d'UNESCO. El coordinador de Tecnologia d'Andorra Recerca i Innovació, Jordi Ascensi Sala, ha estat convidat a participar al panell d'experts sota la temàtica ‘El panorama mundial de la governança de la IA: el rol dels organismes supervisors’, conjuntament amb membres d'altres països com Xile, els Estats Units d'Amèrica, Mèxic, Noruega i Singapur.
En el transcurs del panell s’ha parlat del funcionament transversal i transdisciplinari de la IA, i dels desafiaments que aquesta tecnologia comporta a l'hora d'establir els mecanismes de regulació i control necessaris per fer-ne un desplegament que respongui als estàndards ètics i legals. Uns estàndards que tinguin en compte les implicacions per a les seves comunitats.
Des del punt de vista d'Andorra, el coordinador de Tencologia de l'AR+I ha ressaltat la necessitat de col·laborar tenint en compte la diversitat cultural i social existent, fent una especial èmfasi en la importància de respectar-la malgrat aquesta sigui minoritària, i fent que els aspectes diferencials puguin servir per facilitar una comprensió més àmplia, a mode d'intel·ligència col·lectiva, dels riscos i impactes de la IA.
Ascensi també ha destacat la necessitat d'establir uns mínims estàndards entre els diferents entorns de regulació que serveixin de base per a una comprensió comuna, així com la importància de dotar de capacitat i de recursos a les autoritats de supervisió, tot aprofitant les possibilitats de col·laboració entre les diferents jurisdiccions que es donen en fòrums multilaterals com el d'UNESCO.
Dins de la mateixa jornada s’ha presentat el document "IA i democràcia: explorant l'impacte global sota l'òptica de la recomanació d'UNESCO", i s’ha aprofundit sobre com passar dels principis ètics a l'acció, els riscos i oportunitats de la IA i el contingut sintètic, i com empoderar el desplegament ètic de la IA a través d'institucions, capacitats i marcs d'entesa.