AR+I col·labora en un projecte per analitzar el deteriorament de les edificacions que són patrimoni cultural
A través d’una Estació d’Exposició Directa que recull el desgast dels materials de construcció exposats segons l’orientació i el clima
L’escola andorrana d’Andorra la Vella compta, des de fa un mes aproximadament, amb una Estació d’Exposició Directa (EED) a la seva teulada que recull dades que serviran per analitzar el deteriorament de materials de construcció provinents d’edificacions declarades com a patrimoni cultural. Aquesta EED consta de quatre cares orientades al nord, sud, est i oest. A cada cara hi ha instal·lades quatre mostres de diferents litologies (roques), així com quatre metalls històrics utilitzats en la construcció, i disposa de múltiples sensors: una estació meteorològica que registra valors de precipitació, vent (direcció i velocitat), temperatura, humitat relativa de l'aire i pressió atmosfèrica. També té sensors més específics que mesuren la radiació solar a les diferents cares i la temperatura i la humitat relativa de l'aire al voltant de cadascuna d’elles.
Tot plegat forma part del projecte espanyol RESCUhE, que té la finalitat d’estudiar i analitzar el deteriorament dels materials exposats segons les orientacions i segons els climes, ja que estacions com la d’Andorra s’han instal·lat també a Cadis, Madrid, Alacant, Lugo i Saragossa. A Andorra, paral·lelament i en col·laboració amb el Departament de Patrimoni Cultural, s’ha afegit a l’estació de l’escola andorrana, una mostra representativa del patrimoni cultural andorrà de la zona per estudiar-ne també el seu deteriorament.
El projecte (finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya) té com a objectiu principal estudiar la vulnerabilitat de la pedra emprada en el patrimoni cultural en els diferents climes de la península Ibèrica, veure com influeix l'orientació de les façanes a la intensitat del deteriorament que pateix, i modelitzar com aquest deteriorament i vulnerabilitat canviarà en el futur pel canvi climàtic. Andorra Recerca i Innovació està com a col·laborador del projecte, liderat per l’IGME-CSIC i l’UAM.
Si teniu més ganes de saber com afecten els episodis hidrometeorològics sobre el patrimoni cultural podeu seguir l’Instagram del projecte.