Abril emblanquinat

Abril emblanquinat

Aquest abril tot i les temperatures baixes dels darrers dies ha estat càlid i normal a Central de FEDA.  

Començant per la temperatura, a Central de FEDA la mitjana ha estat 10.3ºC amb una temperatura mitjana màxima de 15.8ºC i una temperatura mitjana mínima de 4.8ºC. Aquest mes ha estat càlid amb una anomalia de 2.2ºC pel període de referència 1981-2010.

Les anomalies de temperatura registrades a Central de FEDA mostren com l’anomalia positiva superava el percentil 95 però també amb l’anomalia de la temperatura mínima, on feia mesos (des de novembre) que no arribàvem al percentil 5.

Temperatura mitjana diària i temperatura mitjana pel període de referència 1981-2010. En color vermell es mostra l'anomalia de la temperatura positiva i en blau, l'anomalia negativa. A més, en les línies discontinues es mostra els percentils 95 i 5. 

Les temperatures a l’alta muntanya com a l’estació de Sorteny han estat càlides en dos períodes molt marcats. El primer episodi es va caracteritzar per la pujada de temperatures amb una intrusió càlida amb pols en suspensió dels dies 6 al 8 d'abril. El segon període càlid es va assolir la tempertura màxima més alta del mes, el dia 14 amb 16.7ºC. Aquest comportament però contrasta amb el del final de mes marcat per temperatures més baixes del normal, sobretot el dia 23 on la temperatura mínima va ser de -10.5ºC i on la temperatura màxima es va mantenir negativa amb -7.2ºC. Posteriorment tant la temperatura màxima com la mínima han estat pròximes a la mitjana climàtica pel període de referència 2009-2019.

Temperatura màxima i mínima diària a l'abril, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2009-2009 (línia discontinua) a l’estació de Sorteny.

Pel que fa a les precipitacions aquestes han estat per sobre la mitjana a Central de FEDA on s’han registrat més de 90mm en tot el mes, la major part acumulada en els darrers dies coincidint amb la baixada del termòmetre i deixant les muntanyes del país i les del tot el Pirineu en general ben blanques.

Vista des del refugi de Prat Primer ben cobert de neu.

Aquesta temporada el gruix de neu a l’estació de Sorteny va registrar el seu màxim de mantell al mes de març amb 1.72m situant el mantell lleugerament per sobre del percentil 10. Posteriorment, el mantell es va mantenir per sobre el metre de neu tot i anar disminuint fins a 12 d’abril. Coincidint amb el període més càlid de temperatures del mes, aquest va arribar a un mínim de 69cm. Aquest mantell és similar als mesos d’hivern amb els gruixos més minsos registrats. Tot i això, les darreres nevades del mes van acumular més de 50cm a l’estació de Sorteny, situant el mantell un altre cop lleugerament per sobre el percentil 10 amb 1.23m.

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2023-2024. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Ben aviat ampliarem la informació dels Butlletins Climàtics conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional.