El 3r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana destaca la importància d’associacions i voluntaris en la protecció de les espècies més amenaçades

El 3r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana destaca la importància d’associacions i voluntaris en la protecció de les espècies més amenaçades

Andorra Recerca i Innovació ha participat en una taula rodona de l’esdeveniment celebrat a València

Andorra Recerca i Innovació ha participat, entre el 29 i 31 d’octubre, al 3r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana que s’ha celebrat a València. El III COTPC ha estat organitzat per la Societat Valenciana d’Ornitologia i ha comptat amb la participació de més d’un centenar de persones vingudes de tots territoris catalanoparlants.

Aquesta edició ha posat el focus en la ‘Distribució dels ocells’, i per aquest motiu les xerrades plenàries han versat sobre aquesta qüestió, així com es va dur a terme una taula rodona amb els coordinadors dels últims atles ornitològics apareguts. Malgrat ser d’un àmbit territorial mediterrani, els ornitòlegs participants, tan científics com voluntaris civils, han pogut descobrir els últims resultats que ha portat l’anàlisi de l’EBBA2 – L’atles dels ocells nidificants d’Europa 2- que ha representat un dels últims reptes europeus més importants.

Els estudis més generalistes posen nombre i valor a les tendències (negatives) que estan tenint les poblacions d’ocells a tots els territoris, on les aus estepàries són les més perjudicades a tots els territoris, i els estudis més concrets han mostrat com la tasca de les associacions i la passió de les persones és el que finalment acaba generant la protecció real a les espècies d’ocells més amenaçades. Aquesta és una de les tasques que Andorra té encara en desenvolupament, on eines com ornitho.ad serveixen per generar una informació que després és rellevant, i amb el grup de voluntaris ornitològics que porten a terme des de 2011 el SOCA, el Seguiment dels Ocells Comuns a Andorra.

El congrés ha servit per establir contactes entre els diferents agents que treballen en aquest camp en tot el territori catalanoparlant, així com entre universitats i associacions, grups de treball i administracions de diferents països i regions. Sens dubte, un dels aspectes destacats és la presència de la Delegació de l’Alguer de l’Institut d’Estudis Catalans, que seran, si tot va bé, els amfitrions del proper congrés biennal al 2024.