Projectes

Seguiment de la papallona del boix

Andorra Recerca + Innovació, amb la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i els Comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, va iniciar l’any 2019 un estudi per detectar l’arribada de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) a Andorra i estudiar-ne la invasió, amb l’objectiu de poder millorar la gestió en el futur de les problemàtiques associades a aquesta plaga.

Inicialment es van col·locar 5 trampes arreu del territori, però des de l’any 2021 el seguiment andorrà es va integrar a la xarxa catalana de seguiment i es va modificar el protocol. Així es van limitar a 2 les zones de control (Fontaneda i Enclar), en les que es van col·locar 4 trampes específiques separades per 100 m lineals. Aquestes trampes es visiten setmanalment entre maig i novembre.

Situació de les dues estacions de seguiment a Andorra.

 

La papallona del boix és una espècie de papallona nocturna (insecte heteròcer) d’origen asiàtic, present de forma natural a la Xina, Corea i Japó. L’espècie està considerada com la 59a pitjor espècie invasora a Europa (Nentwig et al., 2018), ja que es desenvolupa ràpidament, té una alta fecunditat i molt poca depredació per part d’altres animals. A Europa l’espècie va arribar a Alemanya l’any 2005-2006 on es va detectar per primer cop, l’any 2007, a la ciutat de Weil am Rhein. Després es va estendre cap a Suïssa i França (a zones properes a la ciutat alemanya) per passar, a poc a poc, a distribuir-se per tota Europa.

 

RESULTATS

Les dades a Andorra entre 2019 i 2021 són molt disperses i de metodologies diferents, per això no es tenen en compte, més que per un anàlisi de situació general.

 

ESTACIÓ DE SEGUIMENT DE FONTANEDA

Des que es va començar el seguiment s’han anat capturant individus de Cydalima perspectalis de forma contínua però sense detectar MAI cap afectació dels boixos de la zona. 

Dades de les captures a l’estació de Fontaneda entre 2021 i 2023. Les visites són setmanals i consecutives, i l’eix de les x indica el mes (en números) en que s’han realitzat.

Podem veure que l’any 2023 es van capturar molts més exemplars de papallona del boix a Fontaneda que els anys anteriors. Són xifres que queden molt lluny dels milers d’exemplars que s’han arribat a capturar en zones no tant llunyanes com al vessant sud del PN del Cadí Moixeró (per exemple a l’estació del Plentiu, a la Pobla de l’Illet).

 

CONCLUSIONS

L’augment d’observacions a la tardor fa pensar que segurament aquesta tercera generació serà habitual al Principat, però també s’ha de tenir en compte que aquesta tercera generació no és la que causa una defoliació més gran als boixos (essent-ho la primera).  

Veient les dades andorranes actuals i comparant amb el que ha passat a territoris propers, fa pensar que Cydalima perspectalis no arribarà a tenir una afectació extrema a Andorra (amb la defoliació i mort dels boixos) però sí que es preveu un augment de la incidència als propers anys, segurament però, sense ser gaire percebuda encara per la població general. No s’espera que pugui tenir una afectació gaire alta a les valls per sobre els 1.200m, però s’haurà d’anar analitzant.

 

Podeu consultar els informes dels anys 2023 i 2024

 


Projectes

Notícies