AR+I reprèn el seguiment de la papallona del boix a Andorra

AR+I reprèn el seguiment de la papallona del boix a Andorra

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie exòtica invasora que fa uns anys que es monitoritza des d’Andorra Recerca i Innovació, amb la col·laboració del departament de Medi Ambient del comú d’Andorra la Vella, amb l’objectiu d’entendre com es comportarà aquesta espècie en el seu procés d’invasió al Principat, després d’anys de presència a França i Catalunya, on ha causat greus danys als matollars de boix, la planta sobre la qual s’alimenten exclusivament, les erugues d’aquesta espècie.

L’any passat, es va detectactar l’espècie notablement als dos indrets del seguiment que es fan a Andorra: Fontaneda i Enclar. Tot i així, no s’observa afectació per la defoliació en els boixos. A principi de juny, investigadors d’AR+I van assistir a Solsona a les jornades tècniques, organitzades per la Generalitat de Catalunya i el PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa, anomenades ‘Situació actual de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) a Catalunya. D’on venim i en quin punt estem?’, per intercanviar coneixements, metodologies i l’estat de la qüestió sobre la invasió d’aquesta espècie al país veí, amb el qual Andorra comparteix el procés invasiu d’aquesta espècie.

“És molt important fomentar el coneixement en xarxa amb els tècnics de l’altre costat de la frontera, per entendre quines afectacions ens podem esperar en el futur a Andorra, perquè saber quins problemes ja han afrontat els territoris veïns i els resultats dels seus seguiments ens pot ajudar a gestionar-ho millor aquí”, ha destacat la investigadora de l’eix muntanya d’AR+I, Clara Pladevall, després d’assistir a les jornades.

La papallona del boix és d’origen asiàtic i va arribar al continent europeu al 2007 a Suïssa, des d’on ha anat escampant-se pels països de l’entorn.

Després de dos anys de seguiment bàsic (2019 i 2020), des del 2021 es monitoritza la invasió d’aquest invertebrat a Andorra. L’objectiu del seguiment és entendre com és la seva arribada al Principat, mitjançant la col·locació de trampes amb feromones específiques i analitzar la seva fenologia per orientar tractaments apropiats, si es requereix. “Cal recordar que les invasions biològiques són avui dia una amenaça molt important per a la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes a totes les escales de gestió” (europea, nacional, local), argumenta Pladevall.


El seguiment es fa gràcies a les col·laboracions dels comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.
 


Projecte: 'Seguiment de la papallona del boix'