Projectes

RINS_Ruta Inclusiva Natura Sonora

El projecte RINS - Ruta Inclusiva Natura Sonora és una proposta de laboratoris transfronterers que a través del co-disseny, la co-creació, la transferència de coneixement i l'intercanvi de bones pràctiques pretèn crear rutes de patrimoni sonor de muntanya i de costa inclusives i accessibles a totes les persones en format digital de podcast.

El consorci del projecte està format per l’Associació Sound Earth Legacy (SEL), Andorra Recerca + Innovació (AR+I) i la participació de l’Associació Es Far Cultural (EFC).

Els objectius principals del projecte son:

  • Intercanviar bones pràctiques entre territoris per idear i dissenyar nous models que apropin d'una manera sostenible i inclusiva el medi ambient a través d'eines tecnològiques immersives.
  • Crear els podcasts de rutes inclusives de natura sonora, amb contingut educatiu a través de gravacions de paisatges sonors immersius d'Andorra, Catalunya i Menorca per compartir amb un públic nacional i internacional a través de plataformes, xarxes socials, entre d'altres.
  • Reforçar la cooperació d'iniciatives transfrontereres que pretenen posar en valor el seu patrimoni sonor natural com a part del patrimoni intangible, sensibilitzar per a la protecció i el respecte cap al medi ambient.
  • Potenciar la mobilitat transfronterera d'experts multidisciplinars de cada territori.

Es tracta de desenvolupar un recurs destinat a tota la ciutadania que per motius de salut o altres, no puguin accedir als espais naturals i vulguin conèixer a través dels paisatges sonors i els continguts educatius digitals, aquest patrimoni. 

Des d'Andorra Recerca + Innovació s'ha escollit treballar dins de la parròquia d'Ordino, declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco el 2020, per tal de posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic, així com d'història humana que ha esculpit els entorns tal i com es coneixen avui en dia.

Taller co-creació a Ordino 2023
Taller de co-creació, a Ordino.

El projecte està íntegrament finançat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) mitjançant la primera convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera dels Pirineus.


Projectes