Projectes

RED-BIO

Aquest projecte, amb finançament INTERREG - POCTEFA, es desenvoluparà als Pirineus entre els anys 2024 i 2026, amb l'objectiu d'enfortir la xarxa d'espais naturals del Pirineu i promoure una gestió dels seus elements naturals enfocada a l'estudi i conservació de l'entorn. 

Sota el lideratge de Forespir, aquest és un projecte de cooperació transfronterera entre espais naturals del Pirineu. A Andorra, Andorra Recerca + Innovació és el soci principal i té la col·laboració del Comú d'Ordino i el Parc Natural de Sorteny i del Comú de la Massana i el Parc Natural del Comapedrosa. 

 

Els Pirineus constitueixen una extraordinària reserva de biodiversitat gràcies a la varietat dels seus ecosistemes i de les espècies i hàbitats que els componen. A més d'aquest component mediambiental, també hi ha un component socioeconòmic: el sector primari (ramaderia, agricultura i silvicultura) continua sent fort en aquesta bioregió i aprofita els recursos naturals, alhora que presta importants serveis ecosistèmics (recursos fusters, productes carnis i farratgers, diversitat paisatgística i de la biodiversitat, prevenció d'incendis, regulació hídrica, pol·linització, conservació d'hàbitats naturals, etc.).

Al llarg del temps, s'ha desenvolupat als Pirineus una àmplia xarxa d'espais naturals protegits (Parcs Naturals, Parcs Nacionals, Reserves Naturals i de la Biosfera, etc.) i de gestors encarregats de preservar la biodiversitat i de promoure pràctiques socioeconòmiques que l'afavoreixin.

En un context de canvi global i de creixent demanda social de preservació dels entorns naturals, els actors locals, ja siguin gestors d'espais naturals, càrrecs electes o usuaris, necessiten coneixements i eines per promoure les pràctiques que tinguin millor en compte aquest patrimoni natural, la seva riquesa i diversitat.

Per això, el projecte pretén dissenyar i desplegar un conjunt de solucions comunes a tres entorns naturals (bosc, espais oberts i torberes) per conciliar millor els usos socioeconòmics i la preservació de la biodiversitat, mitjançant:

  • La millora del coneixement (indicadors de biodiversitat, localització d'entorns amb alt potencial de biodiversitat, etc.);
  • El desenvolupament d'eines comunes (protocols, metodologies, mòduls de diagnòstic i monitorització...);
  • L'experimentació de la seva aplicació al camp mitjançant la participació de les parts interessades locals;
  • La transferència de coneixements i la difusió d'eines, bones pràctiques i de la importància dels espais naturals.

Projectes

Notícies