Projectes

PHÉNOCLIM: fenologia i clima
CC BY 4.0 Andorra Recerca + Innovació

Phénoclim és un programa científic i pedagògic iniciat als Alps l'any 2004 (https://spot.creamontblanc.org/programmes/phenoclim) de la mà del CREA-Montblanc.

La fenologia —el moment en què es produeix un esdeveniment en el cicle de vida d’una planta— té una gran influència de la climatologia (entre altres factors). Per això és un sistema molt útil per analitzar com el canvi del clima afecta el cicle vital de les plantes, i com aquestes s'hi adapten.

El projecte convida al públic a mesurar l'impacte del canvi climàtic a la fauna i la flora de muntanya, a partir d'observacions regulars sobre els canvis fenològics d'espècies comunes com la freixera, el lilà, l'avet o el pi roig... per mesurar d'una forma científica els avançaments o retrocessos en el calendari, i relacionar-ho amb la influència del clima. 

Flors masculines de freixera, arbre seguit en el projecte Phénoclim a causa de la seva amplitud ecològica.

Totes les espècies reaccionen igual? A altituds o a vesssants diferents els canvis es produeixen al mateix moment? 

Phénoclim busca resposta a aquestes preguntes, per tal d'avançar en el coneixement de l'adaptació de la vegetació al canvi climàtic. 

Infografia sobre el lilà, una de les plantes que se segueixen.

Des de l'AULA d'Andorra Recerca + Innovació es treballa dinamitzant el projecte de ciència ciutadana dins de tots els sistemes educatius de les escoles d'Andorra. El programa Phénoclim, que relaciona branques científiques com la meteorologia, la botànica i el canvi climàtic, actualment ja compta amb la participació activa de l'alumnat, amb el suport dels equips docents de vàries escoles del país, que realitzen i introdueixen observacions sobre la flora del seu entorn proper.

A Andorra l’acció va arrencar durant el 2019 amb la realització de varies accions per donar a conèixer el projecte, emmarcat dins el projecte de finançament POCTEFA FLORAPYR. Posteriorment va passar a formar part del projecte ADAPYR, de l'OPCC. 

Aquest projecte està finançat pel programa Interreg-POCTEFA i té un ajut del Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi (https://www.ensenyamentsuperior.ad) del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus POCTEFA 2014 - 2020, referència AUEP010-AND/2019.


Projectes

Notícies