Dues dècades de Phénoclim

Dues dècades de Phénoclim

Andorra participa en aquest projecte de ciència ciutadana des del 2019 i ha aportat més de mig miler d’obervacions de fenologia

 

La freixera o freixe de fulla gran (Fraxinus excelsior) és un arbre caducifoli que en bones condicions pot arribar fins als 40 metres d’alçada. La seva floració es produeix durant la primavera. Es tracta de flors d’un vermell fosc no gaire vistoses i sense pètals, agrupades en inflorescències denses. Els fruits maduren durant la tardor, en grups penjants. Se situa a prop dels cursos d’aigua, buscant sòls profunds, humits i rics en matèria orgànica. Suporta força bé les temperatures baixes, però en general busca zones que estiguin exposades al sol. A Andorra es localitza sovint a les vores de rius i torrents i a les parts baixes dels vessants, des de Sant Julià de Lòria fins a la Massana i Encamp.

El freixe de fulla gran és un dels arbres més observats al Principat, i gràcies a aquestes obervacions s’ha pogut estimar, per exemple, l’avançament en la data de la seva floració. Això ho fa possible el projecte de ciència ciutadana anomenat Phénoclim, que pren nota de les dades que són fruit de les observacions que poden fer des de científics fins a ciutadans aficionats a observar processos fenològics (cicles vitals d’éssers vius), com és el cas de la floració de la freixera.

Aquesta tardor s’han celebrat els 20 anys d’inici del projecte Phénoclim, que va començar als Alps de la mà de CREA-MONTBLANC al 2004. Des d’AR+I hi participem, com altres estructures pirinenques, des de 2019, i en aquest temps han sigut ja més de 500 les observacions de fenologia de les espècies seleccionades que hem registrat i amb les que hem contruibuït al projecte.

Al llarg d’aquests anys, les escoles del país han tingut un paper molt rellevant en aquest projecte a Andorra, i des de l’AULA d’AR+I s’ofereix un suport continu i una dinamització per a la implicació dels escolars. És el cas de la Cinta (a la foto, al costat de la Clara Pladevall) qui aquest inici d’octubre ha pogut explicar la seva experiència com a phénoclimer al VISIOTOUR des massif, on les entitats participants han presentat breument els seus resultats (Alps del nord i del sud, massís central francès i Pirineus).

L'arribada de la tardor és una bona època per fer com la Cinta, i participar en les observacions de fenologia com, per exemple, la caiguda de les fulles del beç i la moixera de guilla. Selecciona un parell d’arbres prop de casa teva i a partir de l’observació setmanal, diga’ns quina setmana han començat a canviar de color!

Participa a Phénoclim i contribueix a l’estudi del nostre entorn!


Tota la informació sobre el projecte PHÉNOCLIM: fenologia i clima


Si tens algun dubte, pots accedir també al FORUM que CREA Montblanc ha preparat pels projectes participatius com PHÉNOCLIM.

Accedeix al PHENOQUIZZ que van resoldre els participants aquí.

Pots veure totes les imatges de la jornada celebrada al CREA MONTBLANC aquí