Aquest projecte consisteix en la construcció i el manteniment d'un model de mobilitat nacional d'Andorra que permet realitzar simulacions del trànsit, tant a escala macroscòpica com microscòpica. S’espera que el model resultant es converteixi en l’eina de referència de l’Àrea de Mobilitat del Govern d’Andorra per donar suport a la presa de decisions en polítiques de mobilitat.
A banda de la seva vocació pública, un diferencial remarcable del model implementat —respecte a d'altres que tenen finalitats similars— és que la generació i distribució de viatges s'implementa mitjançant les dades geolocalitzades de telefonia mòbil que proporciona Andorra Telecom (patró de la Fundació), a partir de les quals s’obtenen les matrius de viatges origen-destí (OD).
L’ús de dades de telefonia mòbil aporta una sèrie d’avantatges en la modelització: permet disposar de mostres més representatives, captura viatges de menor rellevància sovint omesos en les enquestes i incrementa la resolució espacial i temporal. Cal remarcar que Andorra Telecom disposa del 100% de la quota de mercat a Andorra, fet que aporta una gran qualitat a la mostra pel que fa a representativitat i biaix. No obstant això, l'ús d'aquestes dades també comporta desafiaments i requereix d'un tractament especial per garantir la privacitat dels usuaris.
El model nacional de mobilitat incorpora en detall la principal infraestructura viària del país i permet, a dia d’avui, la modelització del pic de matí d’un dia laborable. Aquesta primera versió operativa del model macroscòpic ha estat calibrada i validada amb dades de 52 detectors de vehicles fixes i 33 de mòbils [1]. La figura presentada a continuació representa la matriu OD del pic de trànsit de matí (7h a 10h) de dia feiner, consultable també de forma interactiva.
Des d’Andorra Recerca + Innovació es va identificar, ja des d'un inici, Aimsun Next com l’eina de modelització idònia per construir el model, no només per les seves especificacions tècniques sinó també per la fórmula de col·laboració proposada pels propis desenvolupadors del software. Aimsun Next és una aplicació totalment integrada que fusiona, en un únic software, la modelització de la demanda de viatges, les funcionalitats macroscòpiques, la simulació mesoscòpica i la microsimulació. La col·laboració amb l’equip d’Aimsun en el marc de l’Andorra Living Lab complementa els coneixements de l’equip d’Andorra Recerca + Innovació, a més d’aportar rigor al model implementat i a les seves actualitzacions.
El Model nacional de mobilitat ha de servir, entre altres, per definir una visió estratègica i millorar la mobilitat a Andorra a través de tres grans línies:
Paral·lelament, s'ha de convertir en una eina per fomentar la recerca, la innovació i l'anàlisi en àmbits relacionats amb la mobilitat (per exemple, en l'anàlisi de la qualitat de l’aire).
La versió actual del model està a disposició de les entitats que desitgin utilitzar-lo en estudis destinats a millorar la mobilitat d'Andorra. La sol·licitud pot fer-se a través de info@ari.ad.
[1] AR+I, "Modelització per a l’estudi de capacitat màxima de la xarxa viària d’Andorra," 2024