Projectes

Laboratori de la neu

Des del Laboratori de la neu es treballa principalment en dues línies enfocades a la millora de l'eficiència en la gestió i la planificació de la neu a les estacions d'esquí [1].

Retrack-RTK

A inicis de la temporada 2019-2020 es va instal·lar un equip GNSS-RTK [2] en una màquina trepitjaneu de Grandvalira (sector Grau Roig), amb l’objectiu de validar aquesta tecnologia per mesurar els gruixos de neu a les estacions d’esquí. Aquest equip ha permès fer el seguiment del gruix de neu en la superfície que la màquina recorre durant tota la temporada. L’èxit del projecte —en el que col·laborem amb l’empresa EPS Works— va donar pas a l'evolució del sistema durant la temporada 2020-2021. A finals de l’any 2020 es va instal·lar una versió actualitzada de l’equip en una màquina trepitjaneu a Vallnord (sector Pal). L’actualització efectuada permet enviar en temps real les mesures realitzades per la màquina a un servidor i consultar-les a través de la plataforma desenvolupada com a centre de control. Actualment ja es disposa d'Snowplanner Command, un producte en fase de proves de comercialització a les diferents estacions d’esquí.

Drone-LiDAR

En aquesta línia de treball s'integra la tecnologia LiDAR (Light Detecting And Ranging) a una aeronau no tripulada (dron) amb l’objectiu d‘estimar els gruixos de neu a les estacions d’esquí o a d'altres zones d'interès. Durant les temporades 2019-2020 i 2020-2021 s’han realitzat proves per fer el seguiment del gruix de diferents pistes de Grau-Roig i Pal. A banda de l’anàlisi del mantell nival, la integració de LiDAR i drone té moltes altres aplicacions com les anàlisis forestals, inspeccions de línies elèctriques, etc.

Estimació del gruix de neu a l'estació de Grandvalira mitjançant dron i LiDAR (10/02/2020).

 


 

[1] M. Pons et al., “Remote sensing techniques for helping decision-making in the management of ski areas,” in International Snow Science Workshop 2018, 2018, pp. 548–552.

[2] J. M. Olivart I Llop, D. Moreno-Salinas, and J. Sánchez, “Full real-time positioning and attitude system based on gnss-rtk technology,” Sustainability, vol. 12, no. 23, pp. 1–21, 2020.


Projectes

Notícies