Projectes

Innovació en Esports

El sector dels esports és estratègic per al nostre país, no només pel seu impacte econòmic, social i mediambiental, sinó també pels valors que aporta i per la necessitat de desenvolupament de solucions innovadores que acompanya tota la seva activitat. Això es fa a través de la sensòrica, l’anàlisi de dades, el desenvolupament de nous materials o la incorporació de tecnologia que, a més, puguin aportar informació i generin una reflexió entorn a la sostenibilitat i al seu impacte a la nostra biodiversitat i vida diària.

És per aquest motiu que des d’Andorra Recerca i Innovació, treballem en diferents projectes en l’àmbit de la innovació en esports, enfocant-nos en l'usuari a través de l’aproximació de l'Andorra com a Living Lab. D'acord amb aquesta metodologia anem entenent millor quines son les necessitats dels esportistes, dels emprenedors i empreses que formen part d’aquest sector, contribuint a impulsar diferents línies de treball amb altres universitats, centres de recerca, plataformes, ecosistemes d’innovació, així com amb professionals de primer nivell o ciutadans interessats, tant nacionals com internacionals.

Els principals projectes que estem impulsant en innovació esportiva són:

Treballem de forma conjunta amb el Global Sports Innovation Center powered by Microsoft (GSIC) i Andorra Business, per tal de sumar esforços i impulsar l’ecosistema innovador i emprenedor en l’àmbit esportiu a nivell nacional i internacional creant l’Andorra Sports Innovation Hub, on s’engloben diferents projectes:

  • Andorra Scale-up Program: Hem llançat la primera edició del programa per seleccionar tres empreses de tecnologia esportiva per ajudar-les en un procés de mentoratge i internacionalització. 
  • Andorra Sports Innovation Summit: Jornades exclusives per als projectes d'innovació en esports d'hivern, de muntanya i ciclisme. La primera jornada es va celebrar l'any 2021 i la segona l'any 2022.
  • Andorra Sports Startup Challenge: Reptes en innovació esportiva. La primera edició va tenir com a objectiu identificar les solucions més disruptives i les últimes tecnologies per ajudar a millorar l'experiència de l'usuari i la fidelització per desestacionalitzar l'esport i el turisme d'Andorra. La segona edició va tenir com a objectiu millorar la seguretat i l'accessibilitat dels itineraris ciclistes, millorar de la sostenibilitat i impacte social en els esdeveniments esportius organitzats al país, millorar l'experiència dels fans i consumidors amb noves tecnologies.

Som membres de la Plataforma Europea de Innovació en Esports (EPSI), organització centrada en les àrees d'activitat física relacionada amb esport i salut per tal d’estimular la innovació tecnològica en el sector esportiu. EPSI té un focus intersectorial, que inclou diferents camps com la salut, l'economia, les TIC, les dimensions socials, el transport, el turisme i la cultura de l'esport, amb un nombre creixent de socis, com ara universitats, instituts de recerca, clústers, indústries i qualsevol classe d'organitzacions que operen en l'àmbit de la innovació esportiva.

Amb Andorra Esports Clúster hem col·laborat plegats en diverses accions que fomenten la innovació en aquest sector, com per exemple el Dream Big Andorra

Des de l’Andorra Living Lab realitzem diferents proves pilot i testeig de productes i serveis, un exemple és el pilot que hem realitzat amb EVIX, startup catalana que proposa una solució tecnològica per a la seguretat dels ciclistes. La prova pilot la vam realitzar junt amb l'associació de ciclistes Andona el passant mes de juliol, durant un dels seus entrenaments habituals. 


Projectes

Notícies