Projectes

FLORALAB: xarxa de laboratoris botànics a cel obert
© Olivia Colas

El projecte s'ha dut a terme entre els anys 2020 i 2022, dins la xarxa informal de botànics de l'est dels Pirineus (FloraCat) que treballa en coordinació des del 2011. Ha estat coordinat per Maria Martin, de la Féderation des Réserves Naturelles Catalanes, i està previst que el projecte tingui continuitat en les properes convocatòries de finançament pirinenc.

Els objectius del projecte han estat: 

  • Millorar el coneixement i innovar, amb el suport de la investigació científica, en el seguiment de la flora pirinenca oriental rara i en perill d’extinció.
  • Promoure la cooperació interprofessional i transfronterera per a la preservació i la gestió concertada d’aquesta flora i dels seus hàbitats.
  • Formar estudiants d’ecologia i actors del territori (ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.) en el coneixement de la flora pirinenca, però també en els reptes de la seva conservació.
  • Fer que aquest tema sigui accessible al públic en general.
Trobada transfronterera a Sorteny, un dels Laboratoris Botànics a Cel Obert.

Un Laboratori Botànic a Cel Obert vol ser un lloc de referència per al coneixement – conservació – gestió – investigació sobre plantes patrimonials del Pirineu. Són a àrees d’interès botànic important que es beneficien d’un programa d’acció sobre flora, definit i concertat entre els diferents actors interessats, amb l’objectiu de preservar les plantes, i adquirir coneixements pràctics per a la seva conservació. 

Floralab es posiciona molt més enllà d’un simple dispositiu científic “sentinella” a favor de la flora patrimonial. El projecte ofereix al públic en general oportunitats de conèixer la flora pirinenca; organitza pels actors del territori jornades tècniques per fer-los conscients de la vulnerabilitat de les espècies; proposa als estudiants d’ecologia la participació a les sessions de formació per prendre consciència dels reptes i les dificultats de la conservació del patrimoni natural.

A Andorra algunes de les accions destacades han estat:

  • Concursos fotogràfics i exposició itinerant Flora del Pirineu.
  • Festival transfronterer de la Flora del Pirineu.
  • Jornada d'intercanvi professional entre guies de muntanya i botànics.
  • Seguiment científic de Salix ceretana, Maianthemum bifolium, Astragalus penduliflorus i Xatardia scabra.
  • Millora de la gestió de la població i l'entorn d'una planta amenaçada a les Pardines.
  • Establiment d'un Laboratori Botànic a Cel Obert.
  • Pobles botànics del Pirineu.
Imatges d'alguns dels seguiments florístics a Sorteny i Ferreroles.

Andorra Recerca + Innovació és el soci principal del projecte a Andorra, però compta amb la gran complicitat i col·laboració del Parc Natural de Sorteny, el Parc Natural del Comapedrosa i la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Aquest projecte està finançat pel programa Interreg-POCTEFA i pel Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi (https://www.ensenyamentsuperior.ad) del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus POCTEFA 2014 - 2020, referència AUEP011-AND/2019. 


[1] P. Salvadó, P. Aymerich, J. Parera, A. Vila, M. Martin, C. Quélennec, JM. Lewin, V. Delorme-Hinoux, JAM. Bertrand, "Little hope for the polyploid endemic Pyrenean Larkspur (Delphinium montanum): Evidences from population genomics
and Ecological Niche Modeling
", DOI: 10.1002/ece3.8711, Ecology and Evolution 12: 3 (e8711), 2022.

[2] Varis autors, "Dossier FLORALAB. Coopération transfrontalière au service de la flore pyrénéenne", Natura-Catalana, Lettre d'information des Réserves naturel les catalanes, 44, desembre 2022.

 


Projectes

Notícies