AR+I presenta ‘etnomicologia a Andorra’ i ‘Primeres aportacions en sanitat forestal d’Andorra’ al Col·loqui Internacional de Botànica Pirenaico-Cantàbrica

AR+I presenta ‘etnomicologia a Andorra’ i ‘Primeres aportacions en sanitat forestal d’Andorra’ al Col·loqui Internacional de Botànica Pirenaico-Cantàbrica

Els investigadors han presentat dues ponències i un póster durant la 13a edició del certamen, celebrat a Targasonne


Investigadors d’Andorra Recerca Innovació han presentat dues ponències i un pòster a la 13ª edició del Col·loqui Internacional de Botànica Pirenaico-Cantàbrica, celebrat aquesta setmana a Targasonne, al Departament de Pirineus Orientals.

Aquest esdeveniment es fa regularment cada 3 anys des de 1986 i és un punt de trobada ineludible per a tots aquells botànics i entitats de recerca que treballen en flora, vegetació, ecologia i micologia en el marc del Pirineu i la serralada Cantàbrica.

Els treballs presentats per AR+I van en relació a les línies de recerca d’ecologia i biodiversitat, flora, sanitat forestal, micologia, i etnobotànica. Els investigadors han pogut seguir totes les ponències i pòsters presentats, en sinergia amb molts dels projectes que es duen a terme a l’eix muntanya, tals com FLORAPYR 3D o FLORALAB+.

Etnomicología en Andorra’ recull estudis anteriors segons els quals es recopilen dades de 136 informants sobre 26 espècies de fongs, destacant-ne principalment l'ús culinari amb 150 reports d'ús. Els bolets més recol·lectats al país són el Lactarius deliciosus (86,5%), seguits per Boletus edulis (71%) i Cantharellus cibarius (22%), amb una mitjana de tres a quatre espècies per persona. En el camp de la medicina s'han documentat usos tradicionals de bolets com la Claviceps purpurea i el llevat Saccharomyces cerevisiae, mentre que l'Amanita muscaria s'ha utilitzat com a insecticida.

Primeras aportaciones en Sanidad Forestal de Andorra’ explica que l'inventari nacional forestal (INF1-AND) ha revelat un augment de la mortalitat a les pinedes, principalment a causa de fongs com Lophodermium pinastri i Cyclaneusma minus, que actuen com a paràsits. A més, la processionària del pi i els escolítids, com Tomicus, estan afectant els pins joves. També s'ha identificat la cotxinilla Leucaspis pini en pi roig i el fong Armillaria ostoyae sota escorces mortes, que podria ser un patogen important.

El Col·loqui Internacional de Botànica Pirenaico-Cantàbrica s'ha celebrat cinc vegades a la vessant sud dels Pirineus, cinc més a la vessant nord, a França, dos a la zona Cantàbrica i al 2010 va celebrar-se a Andorra, amb èxit de participació. 

En aquesta edició, l’entitat organitzadora ha sigut el CBNMed i també els socis del projecte FLORAPYR 3D, entre els quals es compta Andorra Recerca + Innovació. El primer dia es va poder celebrar també, tallers tècnics dels projectes FLORAPYR 3D, FLORALAB+ i RED.BIO, l’avantsala del proper Comitè tècnic que es farà al desembre a Andorra.


PUBLICACIONS PRESENTADES

Etnomicología en Andorra, Álvarez, C., Garnatje, T.,? Gras, A., Guillamet, O., Moya, M., Niell, M., Vallès, J., & Zapata,V.

 

Primeras aportaciones en Sanidad Forestal de Andorra, Domènech, M., Niell, M., & Pladevall, C.

 

Maianthemum bifolium, fenologia y hàbitat en su localidad andorrana, Pladevall, C., Niell, M., Albalat, A., Martin, M. (POSTER).

 

Col·laboració d'investigadors d'AR+I en altres ponències:

PHYLOPYR-FLORAPYR 3D: hacia la secuenciación de todas las Angiospermas del Pirineo