El nom AFOLU és l’acrònim de Agriculture Forestry and Other Land Use, i és a partir de l’any 2018 que Andorra Recerca + Innovació inicia un projecte en aquest sector per encàrrec de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic (OECC) del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra.
El sector Agriculture Forestry and Other Land Use (AFOLU) engloba molts projectes d’estudi i de control per part dels Estats per tal de determinar la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, anomenats GEI, que produeix cada país i els seus reservoris de carboni. Des d’un punt de vista global, s’ha determinat que el sector AFOLU contribueix en un 24% en les emissions de GEI a nivell mundial; bàsicament de CO2 (diòxid de carboni), CH4 (metà) i N2O (Òxid nitrós).
Aquest projecte en concret, es fonamenta en crear i definir una metodologia adequada per conèixer l’estructura de les cobertes del sòl anual de tot l’àmbit nacional i quantificar els canvis que s’han produït durant el període comprès entre 1970 i l’actualitat. Per dur a terme aquest propòsit s’han realitzat mapes anuals de cobertes del sòl a partir d’imatges satèl·lit que permeten analitzar la seva evolució al llarg dels anys.
Així doncs, els objectius del projecte es poden resumir en els següents punts:
La metodologia emprada ha estat creada per l’AR+I amb la supervisió inicial del Dr. Jordi Inglada (Centre d’Etudes Spatiales de la BIOsphere – CESBIO). Aquesta, s’ha basat en la realització semiautomàtica dels mapes anuals a partir d’unes zones d’entrenament específiques per cada una de les 6 categories. Posteriorment, els mapes obtinguts han estat corregits pels Mapes de Cobertes de Sòl dels anys 1972, 1995 i 2012, digitalitzats manualment de forma més detallada.
Per dur a terme el projecte s’han usat les imatges dels satèl·lits Landsat, SPOT i Sentinel 2A i 2B, les quals compleixen unes premisses que les fan aptes per l’estudi:
Els resultats obtinguts en el projecte serveixen perquè l’OECC pugui calcular la capacitat d’embornal del país i avaluar la seva evolució. Al mateix temps, esdevenen la informació bàsica per realitzar els informes convenients en aquesta matèria requerits per les Nacions Unides.
Durant l'any 2025 s’ha implantat una nova metodologia, instaurada per la FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), amb la clara finalitat d’homogeneïtzar els criteris i la tipologia de resultats entre tots els països.
[1] Caritg, R.; Martin, M. “Informe tècnic del projecte AFOLU” Andorra Recerca + Innovació, 2022. (Informe intern).
[2] FAO, 2015. Estimación de emisiones de gases de efecto invernadero en la agricultura. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
[3] AFOLU, 2013. Requerimientos AFOLU (Agricultura, Silvicultura y Otros Usos del Suelo). Verified Carbon Standard – VCS.