El nom AFOLU és l’acrònim de Agriculture Forestry and Other Land Use, i és a partir de l’any 2018 que Andorra Recerca + Innovació inicia un projecte en aquest sector per encàrrec de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic (OECC) del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra.
El sector Agriculture Forestry and Other Land Use (AFOLU) engloba molts projectes d’estudi i de control per part dels Estats per tal de determinar la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, anomenats GEI, que produeix cada país i els seus reservoris de carboni. Des d’un punt de vista global, s’ha determinat que el sector AFOLU contribueix en un 24% en les emissions de GEI a nivell mundial; bàsicament de CO2 (diòxid de carboni), CH4 (metà) i N2O (Òxid nitrós).
Aquest projecte en concret, es fonamenta en crear i definir una metodologia adequada per conèixer l’estructura de les cobertes del sòl anual de tot l’àmbit nacional i quantificar els canvis que s’han produït durant el període comprès entre 1970 i l’actualitat. Per dur a terme aquest propòsit s’han realitzat mapes anuals de cobertes del sòl a partir d’imatges satèl·lit que permeten analitzar la seva evolució al llarg dels anys.
Així doncs, els objectius del projecte es poden resumir en els següents punts:
La metodologia emprada ha estat creada per l’AR+I amb la supervisió inicial del Dr. Jordi Inglada (Centre d’Etudes Spatiales de la BIOsphere – CESBIO). Aquesta, s’ha basat en la realització semiautomàtica dels mapes anuals a partir d’unes zones d’entrenament específiques per cada una de les 6 categories. Posteriorment, els mapes obtinguts han estat corregits pels Mapes de Cobertes de Sòl dels anys 1972, 1995 i 2012, digitalitzats manualment de forma més detallada.
Per dur a terme el projecte s’han usat les imatges dels satèl·lits Landsat, SPOT i Sentinel 2A i 2B, les quals compleixen unes premisses que les fan aptes per l’estudi:
Els resultats obtinguts en el projecte serveixen perquè l’OECC pugui calcular la capacitat d’embornal del país i avaluar la seva evolució. Al mateix temps, esdevenen la informació bàsica per realitzar els informes convenients en aquesta matèria requerits per les Nacions Unides.
[1] Caritg, R.; Martin, M. “Informe tècnic del projecte AFOLU” Andorra Recerca + Innovació, 2022. (Informe intern).
[2] FAO, 2015. Estimación de emisiones de gases de efecto invernadero en la agricultura. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
[3] AFOLU, 2013. Requerimientos AFOLU (Agricultura, Silvicultura y Otros Usos del Suelo). Verified Carbon Standard – VCS.